PDF - 444.3 kB
Buenas razones para retirar las variedades de maíz MON810 cultivadas en España

En el marc de la III Setmana Estatal de Lluita Contra els Transgènics, Ecologistes en Acció coedita, junt amb Plataforma Rural, un informe actualitzat anomenat «Buenas Razones para Retirar las Variedades de Maíz MON810 Cultivadas en España», que compila les evidències científiques dels perills per al medi ambient, per a l'economia agrària i per a la salut humana que representa el panís (anomenat també blat de moro i dacsa) transgènic MON810, varietat amb què actualment es cultiven, segons dades del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, quasi 70.000 hectàrees a l'Estat espanyol.

Ignorant el rebuig ciutadà i les evidències científiques que alerten dels seus perills, el Govern espanyol pretén que Espanya continue sent pionera en la UE en el cultiu de transgènics. El panís transgènic MON810 se sembra de forma comercial dins de les nostres fronteres, a pesar que el cultiu d'aquesta varietat transgènica ja ha sigut prohibit en 9 països europeus (Alemanya, Àustria, Bulgària, França, Grècia, Hongria, Luxemburg, Romania i Polònia).

El panís MON810 és una varietat de panís transgènic al qual se li ha introduït el gen d'un bacteri (Bacillus thuringiensis) que produeix una toxina de tipus insecticida de manera que és el panís transgènic mateix el que produeix aqueixa toxina-insecticida durant tot el seu cicle vital.

A pesar que són escassos els estudis independents sobre els efectes a llarg termini del cultiu i el consum d'aquest panís transgènic, cada vegada són més les evidències científiques que mostren els danys per a la salut de les persones que representen aquests cultius. Un d'aquests estudis, patrocinat pel Ministeri de Medi Ambient i Salut d'Àustria, evidencia problemes significatius de descens de la fertilitat en ratolins alimentats amb panís NK603 i MON 810 [1]. En un altre assaig de laboratori, es posen de manifest trastorns del sistema immunològic en grups vulnerables (ratolins molt joves o d'edat avançada) la dieta dels quals contenia MON 810
[2]. En una altra investigació, en què per primera vegada es va realitzar una anàlisi comparativa dels resultats d'assajos d'alimentació de ratolins amb 3 panissos transgènics (NK 603, MON 810 i MON 863) va revelar nous efectes “col·laterals” associats al consum de panís transgènic i va concloure que hi ha indicis de toxicitat en fetge i renyons i que no poden descartar-se repercussions metabòliques directes o indirectes imprevistes ocasionades per la modificació genètica
[3].

A pesar d'aquestes evidències, Espanya segueix endavant amb el seu cultiu i ho fa sense un registre públic de les parcel·les de panís transgènic, cosa que impossibilita un seguiment rigorós d'aquests cultius i vulnera el dret a la informació dels agricultors que no sembren transgènics, els camps dels qual ben sovint estan sent contaminats. En l'Estat espanyol ja s'han denunciat nombrosos casos de contaminació de camps de panís de cultiu ecològic per panís transgènic, obligant els productors ecològics a perdre la seua certificació. Com a conseqüència ja s'ha perdut la producció nacional de panís ecològic amb la consegüent pujada en el preu dels pinsos ecològics.

Des de fa ja 14 anys, des de diverses organitzacions ecologistes i ciutadanes, uns quants sindicats agraris, plataformes i grups d'afinitat que han sorgit per tot l'Estat espanyol, unim les nostres veus per denunciar la vulneració del Principi bàsic de Precaució i de l'Article 8 del Conveni Europeu dels Drets Humans que protegeix el medi ambient i disposa que “cada ciutadà té dret a un medi ambient sa”. Malgrat la forta oposició enfront dels transgènics ens trobem en una situació crítica: un marc legal fet a la mesura de les multinacionals, un Govern absolutament defensor dels transgènics, organismes de control científic dominats per la indústria i uns mitjans de comunicació majoritaris favorables a aquesta tecnologia.

Notas

[1] Velimirov, A., Binter, C. & Zentek, J. (2008). Biological effects of transgenic maize NK603xMON 810 fed in long term reproduction studies in mice. Bundesministerium für Gesundheit Familia und Jugend. Àustria. Nov. 2008.

[2] Finamore, A., Roselli, M., Britti, S., Monastra, G., Ambra, R. Turín, A. & Mengheri, E. (2008) Intestinal and Peripheral Immune Response to MON 810 Maize Ingestión in Weaning and Old Mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008. 56 (23), pp. 11553-11539

[3] Vendômois, J., Roullier, F., Cellier, D. & Séralini, G.E. (2009). A comparison of the effects of three GM corn varieties on mammalian health. International Journal of Biological Sciences; 5(7): 706-726