PDF - 215.7 kB
Alegaciones al PATFOR

En el document de suggeriments o al•legacions presentat al projecte de Pla d'Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana es posa l'accent en els seus defectes de base, que considerem que deriven cap a polítiques equivocades, ja que des de la introducció es dóna una visió general del bosc valencià errònia. Recordem que els ecosistemes forestals valencians, en general, no estan estancats; la majoria es troben en etapes evolutives intermèdies cap a altres etapes més complexes, en allò que es podria anomenar evolució positiva cap a nivells superiors de complexitat i riquesa.

En el PATFOR apareixen plantejaments sorprenents, ja que de la lectura del document es desprén que la Xarxa Natura 2000 o qualsevol altra figura de protecció suposa un impediment a l'hora d'abordar la gestió forestal. Ambdós processos, gestió i conservació o protecció, no són estàtics i independents, sinó que han d'entendre's en un context de dependència mútua, de fluxos interrelacionats, i respectar-se sota el marc de la sostenibilitat i de la conservació de la biodiversitat.

Al llarg del document s'exposen arguments equivocats, sense cap justificació científica o documental, per a justificar allò que més avant i al llarg de tot el Pla es pretén utilitzar com a única eina possible per a la gestió de les muntanyes: la selvicultura.

Un altre defecte greu seria que l'Informe de Sostenibilitat Ambiental (ISA) no compleix les determinacions de la Llei 9/2006, sobre l'avaluació ambiental de plans i programes. L'ISA «ha d'identificar, descriure i avaluar els probables efectes significatius sobre el medi ambient que puguen derivar-se de l'aplicació del pla o programa». I sistemàticament s'obliden o minimitzen els impactes negatius de les mesures proposades i es consideren, de manera esbiaixada, els positius; també al•leguem que no s'han considerat alternatives prou diferents i aplicables, de manera que, tal com es presenten les alternatives, només resulta possible optar per la prèviament seleccionada («alternativa PATFOR»).

Una altra deficiència detectada és que el document presentat a exposició pública dóna per bones algunes suposades opinions majoritàries d'un procés de participació millorable, o que en general, el risc erosiu apareix menyspreat en tot el document, especialment en considerar els impactes de les mesures proposades pel PATFOR.

Els objectius del PATFOR desatenen, quan no entren en oberta contradicció, els objectius de la Llei forestal valenciana (Llei 3/1993).

La llista de deficiències, per tant, és molt àmplia i per això s'ha proposat des d'Ecologistes en Acció un dens document d'al•legacions que esperem siguen ateses pel bé dels malparats ecosistemes valencians.