Ecologistes en Acció mostra la seva preocupació davant els processos de certificació de la indústria aqüícola de llagostins, ja que tal com s'està plantejant, aquesta certificació pretén legitimar una activitat que destrueix les comunitats costaneres i els ecosistemes als països del Sud on es produeixen els llagostins.

L'aqüicultura intensiva de llagostins s'ha expandit en les últimes dècades al llarg de les costes de nombroses zones tropicals i subtropicals d'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, promoguda principalment pels subsidis dels governs, agències internacionals de desenvolupament i corporacions multinacionals. Però el creixement econòmic d'aquesta indústria, basat en les exportacions de grans volums de mariscs als països del Nord, ha incrementat la pressió sobre les poblacions marines salvatges i la pobresa als països del Sud on s'implanta.

L'expansió de l'aqüicultura intensiva de llagostins ha anat acompanyada per una petjada d'explotació cada vegada major dels recursos naturals, causant la degradació generalitzada dels ecosistemes costaners (boscos de manglar, llacunes,….) que progressivament han anat transformant-se en piscines per a la producció de llagostins. Les seves conseqüències han derivat en una elevada pèrdua d'hàbitat, biodiversitat, accés als recursos i sobirania alimentària de les poblacions afectades, generant així greus impactes ambientals, econòmics i socials. Malgrat tot això, l'aqüicultura de llagostins continua ampliant-se, i la certificació és ara una de les estratègies utilitzades per incentivar aquesta activitat destructiva.

Els casos de piscifactories de llagostins certificades a Brasil i Equador, per exemple, no han demostrat cap transformació en l'activitat destructiva d'aquesta indústria, ni en la relació d'injustícia ambiental i social establerta amb els territoris i les poblacions que viuen del manglar. A més d'incomplir el reglament de la legislació ambiental als seus respectius països. Així doncs, aquesta certificació, contínua sense oferir llagostins produïts de forma ètica i socioambientalment responsable.

Una de les certificacions que s'estan desenvolupant actualment i que estan aixecant especial preocupació entre les comunitats costaneres i organitzacions socials i ambientals de tot el món, és el procés de certificació aqüícola de llagostins impulsat per IDH i WWF internacional. Les normes de certificació que aquestes organitzacions acaben d'elaborar seran lliurades a l'organisme de certificació anomenat Aquaculture Stewardship Council(ASC). El segell ASC («producte de mar conreat responsablement») es presentarà demà dimecres 25 d'abril en l'Exposició Europea de Productes de Mar a Brussel·les. Però els estàndards de certificació desenvolupats per IDH i WWF internacional juntament amb la indústria aqüícola són àmpliament criticats per nombroses organitzacions, xarxes i comunitats afectades per aquesta indústria. Algunes de les crítiques més comuns són la falta de transparència en totes les parts de la certificació, la falta de participació de les parts interessades i de les comunitats locals afectades.

En aquest sentit, considerem que la certificació de la indústria aqüícola de llagostins, independentment de qui la impulsi, es basa únicament en una estratègia per millorar l'accés dels crustacis als mercats internacionals, per beneficiar a productors i certificadors, i d'un intent per «convèncer» als consumidors del Nord que es tracta d'un producte de luxe d'alta qualitat i per tant, saludable . Però els actuals esquemes de certificació del llagostí conreat no garanteixen una activitat ecològica ni socialment responsable als països productors.

Des d'Ecologistes en Acció reiterem la nostra oposició a la indústria aqüícola intensiva de llagostins i a totes les polítiques governamentals que privilegien les activitats degradants com aquesta. Des de la nostra perspectiva, aquesta certificació pretén únicament legitimar una activitat que amenaça greument als ecosistemes i comunitats costaneres dels països del Sud.