Més de 120 xarxes, plataformes i organitzacions socials de tot el món es reuneixen avui en la Cimera dels Pobles a Rio de Janeiro, Brasil, per a endegar una campanya global per confrontar el poder de les corporacions i els seus crims contra la humanitat.

Davant el fracàs de les negociacions en la cimera oficial Rio+20, que ha estat sistemàticament cooptat i corromput per empreses transnacionals en el procés previ, aquesta campanya sota el lema “Desmantellem el poder de les transnacionals i posem-hi fi a la impunitat” es proposa unir cents de resistències, campanyes, xarxes, moviments i organitzacions socials que lluiten contra les coorporacions transnacionals que causen impactes negatius en els drets humans, la natura i el planeta.

La Campanya denuncia també l'agenda política de Rio+20 centrada en complaure els interessos de les grans coorporacions i bancs que pretenen mercantilitzar encara més la natura. Per endegar aquesta campanya, es realitzarà una marxa contra les grans empreses en el centre de Rio. Un dels objectius de l'acció serà l'empresa minera i energètica Vale.

La Campanya ha estat iniciada per moviments nacionals i internacionals que inclouen grups d'investigació i xarxes de campanyes que resisteixen els abusos de les coorporacions transnacionals. Més de 100 organitzacions camperoles, sindicals, de dones, de justícia ambiental i moviments de base religiosa del Sud i del Nord Global ja s'hi han sumat. Nnimo Bassey, president d'Amics de la Terra Internacional, explica que “calia una campanya global d'aquest tipus i és essencial per a lluitar contra les coorporacions transnacionals que operen globalment, movent-se d'un país a altre emprant a qualsevol preu les mateixes estratègies de generació de beneficis”.

D'acord amb la crida a l'acció de la campanya, un dels enfocs principals és l'establiment de mecanismes de solidaritat i accions globals entre la societat civil i els moviments socials per a detenir les violacions als drets humans comesos per les corporacions transnacionals, així com defensar els drets dels pobles, de les comunitats i de la natura. Dos dels objectius cardinals seran el desenvolupament d'obligacions i regulacions d'obligatori compliment per a les empreses i la posada en funcionament d'un mecanisme internacional per a jutjar els crims ambientals, socials i econòmics de les coorporacions i imposar-les sancions.

Tom Kucharz d'Ecologistes en Acció comenta que “el procés que hem endegat aquí a Rio pretén promoure un ampli debat global sobre la il·legitimitat del poder coorporatiu, així mateix sobre la necessitat urgent de crear les eines necessàries i multiplicar les mobilitzacions per desafiar i, finalment, acabar amb la impunitat de les transnacionals”. Henry Saraghi, coordinador general de “la Via Campesina” va dir en l'acte de llançament: “la campanya aconsegueix major importància a hores d'ara quan som espectadors de la reinvenció del capitalisme aquí a Rio+20 a través del disseny i la implementació de l'economia verda dominada per les coorporacions, que a més és concebuda com una ruta intel·ligent per seguir robant i espoliant la natura, i continuar el seu “busines as usual”.

Els iniciadors de la campanya emfatitzen que per enfrontar el poder de les coorporacions transnacionals i el sistema del dret comercial internacional que les protegeix i garanteix els seus beneficis, a més de la seva impunitat, cal donar una resposta sistemàtica unint les experiències i lluites per a establir la sobirania alimentària i energètica, reenpendre el control sobre els serveis públics i les finances, protegir els bens comuns i avançar en la construcció d'una economia solidària. La crida a l'acció de la campanya anuncia amb fermesa que “la resistència d'una comunitat afectada contra una empresa transnacional por ser més victoriosa si ens unim amb altres organitzacions i comunitats d'altres països, regions i continents.