La mobilització ciutadana, la presa de consciència col•lectiva i la lluita contra l'amenaça de l'aplicació del fracking en el territori català, al llarg de més d'un any de lluita, ha assolit un nou èxit: Catalunya ha aprovat una reforma legislativa que impossibilita que la tècnica de la fractura hidràulica s'apliqui al seu territori si és susceptible de provocar efectes “negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socio-econòmiques”, cosa que suposa, de fet, la prohibició del fracking.

Constatem com, d'acord amb el migrat marge de maniobra legislativa dels òrgans autonòmics catalans, l'eina per foragitar l'agressió del fracking de Catalunya ha hagut de ser la legislació en matèria urbanística. Amb la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per l'exercici 2014 (art. 162), s'ha inclòs una reforma de la Llei catalana d'urbanisme 1/2010 (art. 49.1) per la qual en sòl no urbanitzable no es podrà utilitzar en cap cas la tecnologia de la fractura hidràulica quan es tracti d'aprofitament d'hidrocarburs “quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o amb relació a altres àmbits competencials de la Generalitat”. Així doncs, encara que una empresa promotora hagi assolit tots els permisos pertinents de les Administracions estatals, no hi ha cap supòsit que possibiliti rebre la llicència municipal que li permeti emprar el fracking.

Per desgràcia, ni els riscos constatables sobre la salut pública, els recursos naturals, el paisatge, el medi ambient, el desenvolupament econòmic i tants d'altres són suficients perquè aquesta tècnica sigui declarada il•legal, i cal recórrer a instruments jurídics complexos per aturar-la. No obstant, n'estem satisfets i agraïm al Govern i a totes les forces polítiques que ens hi han donat suport, especialment a aquelles que ho han fet des del bon començament, que ho hagin fet possible. Comminem a tots els partits a mantenir-se ferms front les pressions polítiques i econòmiques que seguiran rebent per fer marxa enrere i a que incloguin aquest posicionament als seus programes polítics de cara a les properes eleccions al Parlament europeu.

La situació, no obstant, segueix essent preocupant. El Govern espanyol pretén imposar l'aplicació del fracking doblegant les voluntats manifestades pels ciutadans i els governs del territori estatal, com acabem de veure amb la suspensió per part del TC de la prohibició al fracking a Cantàbria. Per la seva banda, els lobbys del gas no convencional segueixen contaminant l'opinió pública amb arguments tergiversats, demagògics i falsos, com recentment s'ha constatat en manifestacions fetes pels responsables de l'oligopoli energètic espanyol. A més, la patronal i els sindicats del sector químic s'exhibeixen somrients en un acte de signatura d'un manifest a favor de l'exploració dels gasos no convencionals, menystenint la salut pública i el medi ambient i pretenent que aquest sigui un camí de creació d'ocupació, quan en realitat és una nova eina de precarització, quan no destrucció, dels llocs de treball. Mentrestant, a l'Europa comunitària, mentre França i Alemanya ho han prohibit, al Regne Unit i a Romania, les empreses promotores del fracking reben el suport de les forces armades i, per la via de la violència, ofeguen els moviments d'oposició i destrueixen el territori. Més enllà, als Estats Units, les corporacions apliquen tàctiques feixistes per silenciar els sectors crítics amb el fracking i manipulen els mitjans de comunicació amb campanyes de mentides i por…

Per tot això, celebrem que, talment Al Capone fos engarjolat per frau fiscal, i no pas pels crims i assassinats comesos, el fracking s'aturi a Catalunya per ser contrari a la normativa urbanística. No obstant, no ens aturem, diem no al fracking, no el volem ni aquí ni enlloc i mantenim el nostre suport als moviments de resistència de l'Estat espanyol, d'Europa i del Món. També encoratgem a les iniciatives per una nova cultura energètica i democràtica, com el Multireferèndum 2014, la Xarxa per la Sobirania Energètica, la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua i tantes altres, a seguir endavant en els seus esperançadors esforços.

No al fracking! Millor vius que fòssils!