Aquest matí , la Plataforma Aturem prospeccions a la Costa Catalana ha dut a terme una acció per demanar al Parlament català que es posicioni públicament contra els projectes d’explotació d’hidrocarburs a pocs quilòmetres de la costa catalana, tal i com està fent la ciutadania i els governs d’altres comunitats.

Les entitats que formen part d’aquesta plataforma, entre les que estan Ecologistes en Acció, demanen la paralització immediata de tots els projectes d’hidrocarburs que amenacen els importants ecosistemes naturals del Mediterrani, així com l’economia vinculada a aquests espais (turisme, pesca, etc.). Els activistes han arribat des de diversos punts de la costa per desplegar el lema “NO PROSPECCIONS” davant del Parlament de Catalunya.

La primavera de 2013, a la pregunta del grup parlamentari d’ICV-EUiA sobre les autoritzacions per prospeccions d’hidrocarburs davant les costes de Girona i el Maresme concedides a Capricorn Spain SL, el Conseller d’Empresa i Ocupació, Sr. Felip Puig, va respondre que “l’article 110 de la Llei 22/1988 de costes preveu que correspon a l’Administració General de l’Estat atorgar les autoritzacions i concessions per a l’ocupació del domini públic marítimo-terrestre cosa que no permet l’actuació del Govern català en aquest àmbit”. Tot i això, el Conseller acceptava que “malgrat la distribució competencial existent, projectes d’aquesta naturalesa haurien de contemplar una implicació més determinant de la Generalitat de Catalunya en els procediments d’autorització”.

És precisament en la línia d’aquesta implicació que la Plataforma demana a tots els parlamentaris que es posicionin a favor dels ecosistemes marins, com ja han fet els governs d’altres comunitats afectades com el de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana. Val recordar que el govern de les Illes Canàries, on hi ha altres projectes de prospeccions, també s’ha pronunciat en contra. I també ho fa la ciutadania agrupada a través de les entitats que formen part de la Plataforma i a través d’una recollida de més de 3.000 signatures a través del portal Change.org.

Actualment hi ha tres projectes de recerca d’hidrocarburs (gas i petroli) que planen sobre el nord del Mediterrani, als quals diverses entitats catalanes han presentat al·legacions. Després de la denegació del permís per part del govern estatal aquest hivern, per faltes en la tramitació, al projecte de l’empresa Seabird, ara queden pendents d’autorització les campanyes de prospeccions de les empreses Repsol, Capricorn Spain Limited i Spectrum. Aquest darrer projecte es superposa en bona part en les àrees dels altres dos projectes i a més amplia l’àrea en una segona fase cap al sud de les Illes Balears. En el seu conjunt afecten la costa mediterrània des del Golf de Lleó fins al golf de València i tot l’arxipèlag balear.

Tots aquests projectes no contemplen normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí, incompleixen la Llei estatal d’hidrocarburs per superar la superfície màxima autoritzada i, en cas de dur-se a terme, tindrien greus afectacions sobre la fauna i flora marina i sobre activitats econòmiques com la pesca i el turisme. Els greus impactes dels projectes de exploració i explotació d’hidrocarburs al mar són una realitat demostrada en molts casos, no només al món, també a casa nostra amb els reiterats vessaments de Repsol a les costes de Tarragona.

A més, els estudis proposats no consideren els efectes acumulatius de totes les prospeccions sísmiques que es volen desenvolupar a la mateixa àrea. És inconcebible el desenvolupament de tots aquests projectes en una zona d’especial interès per a la fauna marítima i candidata a ser declarada reserva marina per la Unió Europea (projecte INDEMARES, finançat per un Life+ i amb el suport del CSIC). El principi de precaució, en una zona molt sensible ecològicament, preval sobre els interessos econòmics de les empreses explotadores.

Recordem també que aquesta zona té el turisme i la pesca com a principals sectors econòmics. Les prospeccions marines i la possible explotació d’hidrocarburs a la zona, podrien suposar greus efectes sobre aquests sectors. A França, per exemple, ja s’ha comprovat l’impacte negatiu dels estudis sísmics sobre la pesca.

La posició de les entitats, que han presentat al·legacions, i de bona part de la ciutadania, és que aquests tipus d’estudis malmeten els recursos naturals i, alhora, comprometen la salut de les persones i el benestar de la nostra societat. A més, les prospeccions i la conseqüent explotació de bosses residuals de gas i petroli en el mar Mediterrani, com el fracking, només serveixen per allargar l’agonia d’un model energètic caducat que s’ha demostrat insostenible i generador de forts impactes, tant al medi com a les persones. Cal apostar per un canvi de model energètic basat en la reducció del consum i el decreixement de la demanda i en una producció energètica sostenible, descentralitzada i democratitzada.

Esta mañana , la Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana ha llevado a cabo una acción para pedir en el Parlamento catalán que se posicione públicamente contra los proyectos de explotación de hidrocarburos a pocos kilómetros de la costa catalana, tal y cómo está haciendo la ciudadanía y los gobiernos otras comunidades.

Las entidades que forman parte de esta plataforma, entre las que están Ecologistas en Acción, piden la paralización inmediata de todos los proyectos de hidrocarburos que amenazan los importantes ecosistemas naturales del Mediterráneo, así como la economía vinculada a estos espacios (turismo, pesca, etc.). Los activistas han llegado desde varios puntos de la costa para desplegar el lema “NO PROSPECCIONES” ante el Parlamento de Cataluña.

La primavera de 2013, a la pregunta del grupo parlamentario de ICV-EUiA sobre las autorizaciones por prospecciones de hidrocarburos ante las costas de Girona y el Maresme concedidas a Capricornio Spain SL la primavera de 2013, el Consejero de empresa y Ocupación, Sr. Felip Puig, respondió que “el artículo 110 de la Ley 22/1988 de costas prevé que corresponde a la Administración General del Estado otorgar las autorizaciones y concesiones para la ocupación del dominio público marítimo-terrestre, cosa que no permite la actuación del Gobierno catalán en este ámbito”. Aún así, el Consejero aceptaba que “a pesar de la distribución competencial existente, proyectos de esta naturaleza tendrían que contemplar una implicación más determinante de la Generalitat de Cataluña en los procedimientos de autorización”.

Es precisamente en la línea de esta implicación que la Plataforma pide a todos los parlamentarios que se posicionen a favor de los ecosistemas marinos, como ya han hecho los gobiernos otras comunidades afectadas como el de las Islas Baleares y la Generalitat Valenciana. Vale recordar que el gobierno de las Islas Canarias, donde hay otros proyectos de prospecciones, también se ha pronunciado en contra. Y también lo hace la ciudadanía agrupada a través de las entidades que forman parte de la Plataforma y a través de una recogida de más de 3.000 firmas a través del portal Change.org.

Actualmente hay tres proyectos de investigación de hidrocarburos (gas y petróleo) que planean sobre el norte del Mediterráneo, a los cuales varias entidades catalanas han presentado alegaciones. Después de la denegación del permiso por parte del gobierno estatal este invierno, por faltas en la tramitación, al proyecto de la empresa Seabird, ahora quedan pendientes de autorización las campañas de prospecciones de las empresas Repsol, Capricorni Spain Limited y Spectrum. Este último proyecto se superpone en buena parte en las áreas de los otros dos proyectos y además amplía el área en una segunda fase hacia el sur de las Islas Baleares. En su conjunto afectan la costa mediterránea desde el Golfo de León hasta el golfo de Valencia y todo el archipiélago balear.

Todos estos proyectos no contemplan normativas españolas y europeas de protección del medio marino, incumplen la Ley estatal de hidrocarburos para superar la superficie máxima autorizada y, en caso de llevarse a cabo, tendrían graves afectaciones sobre la fauna y flora marina y sobre actividades económicas como la pesca y el turismo. Los graves impactos de los proyectos de exploración y explotación de hidrocarburos al mar son una realidad demostrada en muchos casos, no sólo en el mundo, también en casa nuestra con los reiterados derramamientos de Repsol a las costas de Tarragona.

Además, los estudios propuestos no consideran los efectos acumulativos de todas las prospecciones sísmicas que se quieren desarrollar a la misma área. Es inconcebible el desarrollo de todos estos proyectos en una zona de especial interés para la fauna marítima y candidata a ser declarada reserva marina por la Unión Europea (proyecto INDEMARES, financiado por un Life+ y con el apoyo del CSIC). El principio de precaución, en una zona muy sensible ecológicamente, prevalece sobre los intereses económicos de las empresas explotadoras.

Recordamos también que esta zona tiene el turismo y la pesca como principales sectores económicos. Las prospecciones marinas y la posible explotación de hidrocarburos a la zona, podrían suponer graves efectos sobre estos sectores. En Francia, por ejemplo, ya se ha comprobado el impacto negativo de los estudios sísmicos sobre la pesca.

La posición de las entidades, que han presentado alegaciones, y de buena parte de la ciudadanía, es que estos tipos de estudios malogran los recursos naturales y, a la vez, comprometen la salud de las personas y el bienestar de nuestra sociedad. Además, las prospecciones y la consecuente explotación de bolsas residuales de gas y petróleo en el mar Mediterráneo, como el fracking, sólo sirven para alargar la agonía de un modelo energético caducado que se ha demostrado insostenible y generador de fuertes impactos, tanto al medio como las personas. Hay que apostar por un cambio de modelo energético basado en la reducción del consumo y el decrecimiento de la demanda y en una producción energética sostenible, descentralizada y democratizada.