Ecologistes en Acció lamenta profundament, tot i que respectant-la, la resolució del jutjat de Gandesa en què acorda el sobreseïment provisional de les actuacions per la denúncia presentada arran de la fuita de partícules radioactives de la central nuclear Ascó (Tarragona). Ecologistes en Acció recorrerà la sentència perquè entén que sí que hi va haver delicte ecològic en el comportament dels operadors de la central.

Joaquín Bonfill Garcín jutge del jutjat nº 1 de Gandesa, ha estimat parcialment la sol·licitud de sobreseïment de l’Associació nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) i ha acordat el sobreseïment provisional de les actuacions.

En la sentència, el jutge afirma que hi ha suficients elements que indiquen que efectivament es va produir la fuita de partícules radioactives (emissions ionitzants) que podien afectar el medi ambient i a la salut de les persones, però que de les diligències practicades no queda degudament justificada la perpetració d’un delicte.

Ecologistes en Acció d’acord amb el seu advocat Luis Oviedo ha presentat recurs contra aquesta resolució perquè estima que els fets produïts són prou greus com perquè no quedin impunes. Una fuita d’emissions ionitzants mai pot ser innòcua per a la salut humana, menys quan es guarda en secret i es permet a gairebé 2.000 nens visitar aquesta central després de la fuita, i aquesta es va estendre prou com per arribar a la cadena alimentària de les persones en els nombrosos cultius existents a la zona afectada per la fuita. Aquest escapament es va produir durant una recàrrega i es va deure a un menyspreu de la cultura de seguretat i a una assumpció de males pràctiques per part dels treballadors, que no tenen formació suficient.

A més de la fuita en si, els responsables de la central van cometre una sèrie d’actes dolosos: van manipular els detectors perquè no es produís una alarma, no van comunicar en temps i forma el fet al Consell de Seguretat Nuclear, que els va sancionar per això, van permetre que centenars d’adolescents (gairebé 2000) visitessin la central, malgrat conèixer que les partícules radioactives eren al recinte. Fins i tot va sortir de la central nuclear un camió amb contaminació radioactiva.

Per a Ecologistes en Acció resulta inadmissible que fets tan greus, que afecten la salut de les persones i al medi ambient, quedin impunes. Està prou acreditada la conducta dolosa dels responsables de la central i no és de rebut que la causa sigui sobresseguda.

A la mateixa comarca de la Ribera d’Ebre on està situada la CN d’Ascó, ha tingut lloc durant anys una afectació similar procedent de la fàbrica d’Ercros situada a Flix, d’on després de 100 anys d’explotació, segons la tesi doctoral de la Dra. Marta Pujadas, ens quedarà un romanent deutor de 500 milions d’euros que haurem de pagar la ciutadania.

La fuita radioactiva d’Ascó no pot quedar impune, perquè fets com aquests són els que fan que la ciutadania perdi la confiança en la justícia, per la qual cosa esperem que s’estimi el recurs presentat i els responsables d’aquest accident puguin assumir la seva responsabilitat en uns fet tant greus. D’aquesta manera s’evitarà la impunitat amb què compten les agressions al medi ambient que, en aquests casos, posen fins i tot en perill la vida i la salut de les persones.

Ecologistas en Acción recurrirá el sobreseimiento de la querella por la fuga de Ascó.

Ecologistas en Acción lamenta profundamente, aunque respetándola, la resolución del juzgado de Gandesa en que acuerda el sobreseimiento provisional de las actuaciones por la denuncia presentada a raíz de la fuga de partículas radiactivas de la central nuclear Ascó (Tarragon). Ecologistas en Acción recurrirá la sentencia por entender que sí que hubo delito ecológico en el comportamiento de losm operadors de la central.

Joaquín Bonfill Garcín juez del juzgado nº 1 de Gandesa, ha estimado parcialmente la solicitud de sobreseimiento de La Asociación nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) y ha acordado el sobreseimiento provisional de las actuaciones.

En la sentencia el juez afirma que hay suficientes elementos que indican que efectivamente se produjo el escape de partículas radiactivas (emisiones ionizantes) que podían afectar al medio ambiente y a la salud de las personas, pero que de las diligencias practicadas no queda debidamente justificada la perpetración de un delito.

Ecologistas en Acción de acuerdo con su abogado Luis Oviedo ha presentado recurso contra esta resolución porque estima que los hechos producidos son suficientemente graves como para que no queden impunes. Una fuga de emisiones ionizantes nunca puede ser inocua para la salud humana, menos cuando se guarda en secreto y se permite que casi 2.000 niños visiten la central tras la fuga, y ésta se extendió suficientemente como para llegar a la cadena alimentaria de las personas en los numerosos cultivos existentes en la zona afectada por el escape. Este escape se produjo durante una recarga y se debió a un desprecio de la cultura de seguridad y a una asunción de malas prácticas por parte de los trabajadores, que no tienen formación suficiente.

Además de la fuga en sí, los responsables de la central cometieron una serie de actos dolosos: manipularon los detectores para que no se produjera una alarma, no comunicaron en tiempo y forma el hecho al Consejo de Seguridad Nuclear, que los sancionó por ello, permitieron que cientos de adolescentes (casi 2000) visitaran la central, pese a conocer que las partículas radiactivas estaban en el recinto. Incluso partió de la central nuclear un camión con contaminación radiactiva.

Para Ecologistas en Acción resulta inadmisible que hechos tan graves, que afectan a la salud de las personas y el medio ambiente, queden impunes. Está suficientemente acreditada la conducta dolosa de los responsables de la central y no es de recibo que la causa sea sobreseída.

En la misma comarca de la Ribera de Ebro donde está situada la CN de Ascó, ha tenido lugar durante años una afectación similar procedente de la fábrica de Ercros situada en Flix, de donde después de 100 años de explotación, según la tesis doctoral de la Dra. Marta Pujadas, nos quedará un remanente deudor de 500 millones de euros que tendremos que pagar la ciudadanía.

La fuga radiactiva de Ascó no puede quedar impune, porque hechos como estos son los que hacen que la ciudadanía pierda la confianza en la justicia, por lo que esperamos que se estime el recurso presentado y los responsables de este accidente puedan asumir su responsabilidad en unos hecho tanto graves. De esta forma se evitará la impunidad con que cuentan las agresiones al medio ambiente que, en estos casos, ponen incluso en peligor la vida y la salud de las personas.