Un any més, hem realitzat les nostres Colònies d'estiu al Mas de Noguera, del 3 al 9 de Juliol de 2016. Durant aquesta setmana 48 xiquets i xiquetes han gaudit i aprés a la natura.

A les colònies connectem amb la natura i recuperem sabers camperols, alhora que gaudim i aprenem a cuidar-nos tenint cura del nostre entorn: cultivant, recol·lectant, transformant i conservant aliments, atenent els animals de la granja, coneixent les herbes, jugant i col·laborant amb els companys i companyes, observant fauna i vegetació de la zona, despertant els nostres sentits, caminant i descobrint nous indrets, banyant-nos al riu, contant històries, fent festa, vivint moments inoblidables !

Amb la participació de diferents grups d'Ecologistes en Acció del País Valencià s'han realitzat activitats de descobriment en torn a la vida nocturna (aus, rates penades) i un taller de construccions de caixes nius.

Les activitats nocturnes dels grups es van realitzar dilluns de vesprada-nit. A les 20 h va començar la xarrada “Els nostres rapinyaires nocturs”, seguida de la de “La vida de les rates penades”

Després de sopar es van fer tres grups, dos per a l'itinerari de rapinyaires i un per a la detección i identificación de rates penades. El passeig de descobriment de rapinyaires va ser molt intenso i eso xiquets i piquetes van poder escoltar al xor o “autillo”, al gamarús, i tumbé altera éssers com gripaus, “grills”. El grup del majors va estar conduit per Joan Lluis Bort i Sergí Marzà, i les des más menuts per Lidón Badenes, Jordi Bort y Josep Bort.

Els itineraris van tindre diferents parades, basses, rogles d'arbres on es va poder gaudir del silenci de la nit i de la vida que l'acompanya, intentant identificar i conèixer les especies presents.

L'altre grup de xiquets i xiquetes va estar acompanyat per les companyes de la Serrania, Mónica Picot i Coral G. M. Peris.

Van fer l'activitat nocturna en un rierol prop del Mas i a una bassa on es solen concentrar rates penades a capturar insectes en vol. Amb el detector de freqüències van poder detectar distintes espècies de rates penades.

Dimarts de matí quatre membres d'Ecologistes en Acció Vinaròs (Deborah Fandos, Paco Martín, Fina Galindo i Quique Luque) es van desplaçar a les colònies per realitzar diverses xarrades sobre espècies beneficioses (aus insectívores, rapinyaires i ratpenats) per al control biològic d'insectes i rosegadors, i diversos tallers de construcció de caixes nius i refugis per a ratpenats i espècies d'aus forestals (pàrids). La xerrada va ser participativa i didàctica, explicant les espècies d'aus i mamífers més comuns que ens ajuden en el manteniment del equilibri biològic, les seves conductes, formes de vida, alimentació i beneficis (inclòs el nostre suport en la construcció de nius i refugis). Al taller de caixes niu i refugis, es van construir 4 caixes niu per a pàrids i 4 refugis per a ratpenats. Tots els xiquets i xiquetes s'ho van passar d'allò més bé amb la xarrades i amb la consrucció de caixes niu. A més, van planejar i estudiar els millors llocs per posar les caixes en els voltants del Mas i després les van col·locar hi.

Finalment, i per despedir les Colònies, divendres nit es va celebrar “la fireta” amb la presencia del Coordinador d'Ecologistes en Acció, del País Valencià, Pep de la Rubia.

En resum, una experiència intensa i plena de vida.