Jornada La contaminació atmosfèrica
En Osona
Del 15 de juliol de 2016 / 09:30
al 15 de juliol de 2016

Conclusions de la Jornada sobre Contaminació atmosfèrica a Osona

La sala de plens del Consell Comarcal d’Osona es va omplir de gom a gom per escoltar els cinc ponents de les jornades sobre contaminació atmosfèrica a Osona i debatre la situació. La jornada va estar organitzada per diferents organitzacions ecologistes com el Grup de Defensa del Ter, l’Associació mediambiental ValldelGes.net, Ecologistes en Acció i la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, conjuntament amb el Consell Comarcal d’Osona. La motivació respon a la creixent preocupació ciutadana i al compromís que va adquirir el Consell Comarcal en la moció sobre contaminació atmosfèrica presentada per la CUP i que es va aprovar per unanimitat recentment.

El primer ponent va ser la Consol Blanch, Doctora en Ciències Químiques anteriorment directora del departament de Recerca en Alimentació i Medi Ambient de la UVic. Ella va explicar la complexitat de les reaccions dels elements químics en l’aire, entendre-ho és essencial per lluitar contra la contaminació atmosfèrica. En cada zona, segons els tipus d’emissions, el transport d’aquestes i les condicions atmosfèriques i geogràfiques locals es produeixen concentracions d’uns o altres elements que poden arribar a ser perjudicials per a la salut de les persones i la natura. A Osona els principals contaminants que tenim actualment són: l’ozó troposfèric, les micro-partícules i els compostos orgànics volàtils. L’ozò es forma per la presència d’altres elements precursors, provinents de la contaminació del trànsit i les indústries, que necessiten de la calor de l’estiu per reaccionar i crear-lo. Les micro-particules poden tenir composicions molt variades i el seu tamany reduït, fins a micres, permet que estiguin en suspensió en l’aire. Els orgànics volàtils tenen el focus d’origen en l’ús de dissolvents o en les males combustions, com ara el famós benzo-à-pirè. La Doctora Blanch també va explicar els diferents focus de contaminació atmosfèrica que hi ha, primerament en l’activitat a les zones urbanes (trànsit, calefaccions…), en segon lloc en l’activitat industrial (calderes, metal·lúrgia, centrals tèrmiques…) i finalment en l’activitat agrícola i ramadera.

La segona ponent era Anna Ripoll, Doctora en Ciències de l’atmosfera per la Universitat de Barcelona que venia com a representant del CSIC al projecte CAPTOR. El projecte CAPTOR busca augmentar la xarxa de mesurament de l’ozó troposfèric a traves del voluntariat entre la ciutadania i amb un baix cost en infraestructura i logística. Un segon objectiu és incrementar el coneixement i la conscienciació entre la població de la problemàtica. Les campanyes de mesurament es faran durant tres estius i les dades recollides estaran a l’abast de tothom. L’Anna va agraïr la gran quantitat de participació d’osonencs en el projecte CAPTOR i sobretot a aquells voluntaris que han estat escollits i ja tenen el sensor a casa seva funcionant.

El Dr Josep Martí Valls, metge de l’Hospital Universitari de La Vall d’Hebron va explicar l’afectació en la salut de la contaminació atmosfèrica. Primer de tot va recordar com el medi ambient s’ha convertit en un dels principals factors de salut, i va criticar que els sistema sanitari gasta molts diners en guarir malalties però no es treballa prou en reduir els factors que les originen. El Doctor va recordar que els col·lectius més sensibles són els infants, les dones, sobretot les embarassades, la gent gran i els col·lectius amb malalties relacionades. El Doctor nombrà diferents estudis que demostren l’augment de la mortalitat degut a les males condicions de l’aire en diferents ciutats del món i com la seva reducció milloraria la salut. També va explicar com afecten cada un dels contaminants en la salut. L’Ozó és un oxidant i te conseqüències en malalties de tipus respiratori i en el rendiment físic. Els orgànic volàtils tenen efectes similars amb l’afegitó de problemes cancerígens. Les micro-partícules, gràcies a la seva mida, entren per les foses nasals, arriben fins els pulmons i poden passar a la sang; aleshores segons la seva composició tenen variats efectes. Finalment va recordar que aquesta contaminació és d’origen humà i que l’esperança recau en el fet que està a les nostres mans revertir-la.

En Xavier Guinart va venir com a representant del Servei Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat. Ells són l’administració competent en la qüestió. Va aclarir que a nivell de contaminació l’àrea geogràfica de control és la Plana de Vic, i ens va explicar com es mesuren les dades a partir de les estacions fixes de Tona, Vic i Manlleu. Va exposar les tendències dels diferents contaminants a Osona, destacant que s’ha baixat en la majoria però que continuem essent la zona amb més avisos per contaminació de Catalunya. L’ozò i el benzo-à-pirè són els agents que preocupen més a l’administració. Del primer, va explicar com arriba de l’àrea metropolitana pujant pel Congost, es concentra a la Plana de Vic i se’n crea de nou, donant els pics de contaminació a primera hora de la tarda. Els plans de reducció responen a aquest model i s’està treballant a nivell de Catalunya per trobar mesures, sobretot incidint en el trànsit de cotxes. Del segon contaminant, se n’està estudiant l’origen, ja que és molt més local i s’està treballant en un protocol de bones pràctiques per cremar biomassa. També va recordar que la Generalitat emet avisos a la població quan es superen els llindars establerts i que aquests van acompanyats de recomanacions a la població, com evitar exercici físic.

L’últim conferenciant era l’Albert Camps, regidor de medi ambient de Granollers. Ell va explicar l’experiència de la ciutat en la lluita contra la contaminació atmosfèrica i com, tot i no ser l’administració competent, han dedicat pressupost a desenvolupar un pla d’actuació. També va explicar l’experiència positiva del Vallès Oriental on s’ha creat una taula de treball de diferents municipis per coordinar estratègies i servir com a interlocutors amb altres administracions. Això els ha permès ser més operatius i eficaços en les mesures de prevenció i reducció de la contaminació atmosfèrica, i alhora rebre millor ajuda externa.

La última part de la jornada va donar pas al debat on, per exemple, l’Associació de Malalts Químics i Ambientals va explicar la seva lluita per visibilitzar aquestes malalties i reivindicar la necessària disminució de les fonts contaminants que les provoquen.

En les conclusions de la jornada, es va destacar la importància de la conscienciació ciutadana per aconseguir la disminució de la contaminació atmosfèrica, el reconèixer que es una problemàtica sense fronteres, el fet que cal reduir en l’origen els contaminants i que cal avançar en les alternatives tecnològiques i en el control polític i tècnic. Finalment el President del Consell Comarcal va clausurar l’acta.

Programa

Les particularitats de la contaminació atmosfèrica a Osona, els seus efectes i les estratègies per a minimitzar-la.

La particularitat orogràfica i meteorològica de la comarca d’Osona implica que la contaminació atmosfèrica és concentri i augmenti fins a valors preocupants. Hi han diferents contaminants que ens afecten com ara l’ozó, les partícules en suspensió i els hidrocarburs aromàtics. Recentment el Consell Comarcal va aprovar una moció on reconeixia la problemàtica i es comprometia a donar suport a la lluita contra la contaminació. Fruit de l’acord diferents entitats ambientals i el Consell Comarcal han organitzat aquesta jornada matinal on s’exposaran les característiques de la contaminació atmosfèrica a Osona, les possibles conseqüències en la salut i es parlarà de les eines de l’administració per a treballar la problemàtica.

També es presentarà el projecte CAPTOR que desenvolupa Ecologistes en Acció, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Consell Superior de Recerques Cientificas-CSIC i Guifi.net. S’explicarà la campanya ciutadana de mesurament de l’ozó troposfèric que porten voluntaris i voluntàries que s’han implicat en el projecte i que ha començat aquest estiu a Osona i altres comarques de Catalunya.

Divendres 15 de Juliol de 9’30h a 13’30h
Sala de Plens del Consell Comarcal d’Osona (Vic, edifici del Sucre, 3a planta)

Ordre del dia:

9’30h Benvinguda i presentació de la jornada.
Ecologistas en Acción, Universitat Politècnica de Catalunya, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas-CSIC, Guifi.net

9’40h Introducció als principals contaminants atmosfèrics a Osona, les seves fonts i comportament. Dra. Consol Blanch – Doctora en Ciències Químiques, ha estat directora de departament de Recerca en Alimentació i Medi Ambient de la UVic.

10’10h El cas de l’ozó troposfèric : presentació a Osona del projecte Europeu CAPTOR. Dra. Anna Ripoll – Doctora en Ciències de l’atmosfera per la UB, representant del projecte CAPTOR del CSIC.

10’40h Descans.

11’00h Efectes i prevenció dels contaminants atmosfèrics en la salut. Dr. Josep Martí Valls – metge de l’Hospital Universitari de la Vall Hebron, fundador del CAPS (Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris) i fundador de la Plataforma pel Dret a la Salut.

11’30h Estat de la qualitat de l’aire a la comarca d’Osona i actuacions per a la seva millora. Xavier Guinart – Cap del Servei de Vigilància i Control de l’aire, Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.

12’00h Estratègies polítiques municipals i comarcals per afrontar la contaminació Atmosfèrica. Sr. Albert Camps i Girò – Regidor de medi ambient de l’ajuntament de Granollers i Conseller del Consell Comarcal del Vallés Oriental.

12’30h Torn obert de paraules i debat.

13’30h Fi de la jornada.

La jornada és oberta a polítics, tècnics i a tota la població en general.

Organitzadors i Col·laboradors: Consell Comarcal d’Osona, Grup de Defensa del Ter, Associació Mediambiental Vall del Ges.Net- Ecologistes de Catalunya, Projecte CAPTOR (Ecologistes en Acció, Universitat Politècnica de Catalunya, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas-CSIC, Guifi.net), Plataforma per la Qualitat de l’Aire.

Conclusiones de la jornada sobre Contaminación atmosférica en Osona

La sala de plenos del Consejo Comarcal de Osona se llenó de público para escuchar los cinco ponentes de las jornadas sobre contaminación atmosférica en Osona y debatir la situación. La jornada estuvo organizada por diferentes organizaciones ecologistas como el Grupo de Defensa del Ter, la Asociación medioambiental Valldelges.net, Ecologistas en Acción y la Plataforma por la Calidad del Aire, conjuntamente con el Consejo Comarcal de Osona. La motivación responde a la creciente preocupación ciudadana y al compromiso que adquirió el Consejo Comarcal en la moción sobre contaminación atmosférica que se aprobó por unanimidad recientemente.

El primer ponente fue Consol Blanch, Doctora en Ciencias Químicas y exdirectora del departamento de Investigación en Alimentación y Medio ambiente de la Universidad de Vic. Ella explicó la complejidad de las reacciones de los elementos químicos en el aire, entenderlo es esencial para luchar contra la contaminación atmosférica. En cada zona, según los tipos de emisiones, el transporte de estas y las condiciones atmosféricas y geográficas locales se producen concentraciones de unos u otros elementos que pueden llegar a ser perjudiciales para la salud de las personas y los ecosistemas. En Osona los principales contaminantes son: el ozono troposférico, las micropartículas y el Benzo(a)pireno. El ozono se origina a partir de elementos precursores, provenientes de la contaminación del tránsito y las industrias , que reaccionan en presencia de la radiación solar especialmente en verano. Las micro-particules pueden tener composiciones muy variadas y su tamaño reducido, hasta micras, permite que estén en suspensión en el aire. Los orgánicos volátiles tienen el foco de origen en el uso de disolventes o en las malas combustiones. El benzo(a)pireno es un hidrocarburo policíclico aromático potencialmente carcinógeno. La Doctora Blanch también explicó los diferentes focos de contaminación atmosférica que hay, primeramente en la actividad a las zonas urbanas (tránsito, calefacciones…), en segundo lugar en la actividad industrial (calderas, metalurgia, centrales térmicas…) y finalmente en la actividad agrícola y ganadera.

La segunda ponente fue Anna Ripoll, Doctora en Ciencias de la Atmósfera por la Universitat de Barcelona y representante del CSIC que presentó el proyecto CAPTOR que desarrollan junto Ecologistes en Acció, la Universitat Politècnica de Catalunya y Guifi.net. Proyecto que ha iniciado este año y que entre otras acciones, impulsa una campaña ciudadana de medición del ozono troposférico a través de voluntarios/as y una infraestructura de sensores de bajo coste que ofrecerán datos de valor científico. Con ello se persigue mejorar el seguimiento de este contaminante e incrementar el conocimiento y la concienciación entre la población sobre esta problemática. Las campañas de medición se harán durante tres veranos y los datos recogidos serán harán públicos en tiempo real a partir de la segunda campaña. Anna agradeció la positiva respuesta que se ha tenido de la comarca de Osona, con gran cantidad de voluntarios que se han ofrecido a participar en la campaña, así como la colaboración de los que finalmente han sido seleccionados y ya tienen el sensor en su casa funcionando.

El Dr Josep Martí Valls, médico del Hospital Universitario Valle de Hebrón y miembro de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, que explicó la afectación en la salud de la contaminación atmosférica. Antes que nada recordó como el medio ambiente se ha convertido en uno de los principales determinantes de la salud, y criticó que el sistema sanitario gasta mucho dinero al curar enfermedades pero apenas se trabaja en reducir los factores que las originan. El Doctor recordó que los colectivos más sensibles son los niños, las mujeres, sobre todo las embarazadas, la gente mayor y los colectivos con enfermedades relacionadas. Nombró diferentes estudios que demuestran el aumento de la mortalidad debido a las malas condiciones del aire en diferentes ciudades del mundo y cómo su reducción mejoraría la salud. También explicó cómo afectan cada uno de los contaminantes a la salud. El Ozono es un oxidante y tiene consecuencias en enfermedades de tipo respiratorio y cardiovascular, y se relaciona con muertes prematuras. El benzo(a)pireno es un contaminante cancerígeno. Las micro-partículas, llegan hasta los pulmones y pueden pasar a la sangre; según su composición pueden ocasionar diferentes enfermedades. Finalmente recordó que esta contaminación es de origen humano y que la esperanza recae en el hecho que está en nuestras manos revertirla.

Xavier Guinart vino como representante del Servicio Vigilancia y Control del Aire de la Generalitat, administración competente en la cuestión. Explicó que el área geográfica de control de calidad del aire es la Plana de Vic y cómo miden los datos a partir de las estaciones fijas de Tona, Vic y Manlleu. Expuso las tendencias de los diferentes contaminantes en Osona, destacando que se ha bajado en la mayoría pero que continuamos siendo la zona con más avisos por contaminación de Cataluña. El ozono y el benzo(a)pireno son los agentes que preocupan más a la administración. Del primero, explicó cómo llega desde el área metropolitana de Barcelona subiendo por Congost, concentrándose en la Plana de Vic dando los picos de contaminación a primera hora de la tarde. Los planes de reducción responden a este modelo y se está trabajando a nivel de Cataluña para encontrar medidas, sobre todo incidiendo en el tránsito de coches. Del segundo contaminante, se está estudiando el origen, puesto que es mucho más local y se está trabajando en un protocolo de buenas prácticas para quemar biomasa. También recordó que la Generalitat emite avisos a la población cuando se superan los umbrales establecidos y que estos van acompañados de recomendaciones a la población, como evitar ejercicio físico.

El último conferenciante fue Albert Camps, regidor de medio ambiente de Granollers. Él explicó la experiencia de la ciudad en la lucha contra la contaminación atmosférica y cómo, a pesar de no ser la administración competente, han dedicado presupuesto a desarrollar un plan de actuación. También explicó la experiencia positiva del Vallès Oriental donde se ha creado una mesa de trabajo de diferentes municipios para coordinar estrategias y servir como interlocutores de otras administraciones. Esto les ha permitido ser más operativos y eficaces en las medidas de prevención y reducción de la contaminación atmosférica y a la vez, recibir mejor ayuda externa.

La última parte de la jornada dio paso al debate donde, por ejemplo, una Asociación de Enfermos Químicos y Ambientales explicó su lucha por visibilizar estas enfermedades y reivindicar la necesaria disminución de las fuentes contaminantes que las provocan.

En las conclusiones de la jornada, se destacó la importancia de la concienciación ciudadana para conseguir la disminución de la contaminación atmosférica, conocer que es una problemática sin fronteras, el hecho que hay actuar en el origen los contaminantes y que hay que avanzar en el seguimiento y políticas efectivas para mejorar la calidad del aire. Finalmente el Presidente del Consejo Comarcal clausuró el acta.

Programa

Jornada: La Contaminación Atmosférica en Osona

Las particularidades de la contaminación atmosférica en Osona, sus efectos y las estrategias para minimizarla.

La particularidad orográfica y meteorológica de la comarca de Osona implica que la contaminación atmosférica se concentre y aumente hasta valores preocupantes. Hay diferentes contaminantes que nos afectan como el ozono troposférico, las partículas en suspensión y los hidrocarburos aromáticos. Recientemente el Consejo Comarcal aprobó una moción donde reconocía la problemática y se comprometía a apoyar a la lucha contra la contaminación. Fruto del acuerdo diferentes entidades ambientales y el Consejo Comarcal han organizado esta jornada matinal donde se expondrán las características de la contaminación atmosférica en Osona, las posibles consecuencias en la salud y se hablará de las herramientas de la administración para trabajar la problemática.

También se presentará el proyecto CAPTOR que desarrolla Ecologistas en Acción, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Consejo Superior de Investigaciones Cientificas-CSIC y Guifi.net. Se explicará la campaña ciudadana de medición del ozono troposférico que llevaran voluntarios y voluntarias que se han implicado en el proyecto y que ha empezado este verano en Osona y otras comarcas de Cataluña.

Viernes 15 de Julio de 9’30h a 13’30h
Sala de Plenos del Consejo Comarcal de Osona (Vic, edificio del Azúcar, 3a planta)

Orden del día:

9’30h Bienvenida y presentación de la jornada.

9’40h Introducción a los principales contaminantes atmosféricos en Osona, sus fuentes y comportamiento. Dra. Consuelo Blanch – Doctora en Ciencias Químicas, ha sido directora de departamento de Investigación en Alimentación y Medio ambiente de la UVic.

10’10h El caso del ozono troposférico : presentación en Osona del proyecto Europeo CAPTOR. Dra. Anna Ripoll – Doctora en Ciencias de la atmósfera por la UB, representando del proyecto CAPTOR del CSIC.

10’40h Descanso.

11’00h Efectos y prevención de los contaminantes atmosféricos en la salud. Dr. Josep Martí Valls – médico del Hospital Universitario del Valle Hebrón, fundador del CABEZAS (Centro de Análisis y Programas Sanitarios) y fundador de la Plataforma por el Derecho a la Salud.

11’30h Estado de la calidad del aire a la comarca de Osona y actuaciones para su mejora. Xavier Guinart – Ninguno del Servicio de Vigilancia y Control del aire, Dirección general de Calidad Ambiental de la Generalitat de Cataluña.

12’00h Estrategias políticas municipales y comarcales para afrontar la contaminación Atmosférica. Sr. Albert Camps y Girò – Regidor de medio ambiente del ayuntamiento de Granollers y Consejero del Consejo Comarcal del Vallés Oriental.

12’30h Turno abierto de palabras y debate.

13’30h Fino de la jornada.

La jornada es abierta a políticos, técnicos y a toda la población en general.

Organizadores y Colaboradores: Consejo Comarcal de Osona, Grupo de Defensa del Ter, Asociación Medioambiental Valle del Ges.net- Ecologistas de Cataluña, Proyecte CAPTOR (Ecologistas en Acción, Universitat Politècnica de Catalunya, Consejo Superior de Investigaciones Cientificas-CSIC, Guifi.net), Plataforma por la Calidad del Aire.