Ong ADDA i Ecologistes en Acció demanen que es mantingui amb fermesa la suspensió dels permisos de captura d’ocells cantaires i la seva definitiva prohibició a Catalunya.

Davant de les pressions dels col·lectius dels ocellaires per poder continuar capturant ocells a la natura amb la finalitat de ser engabiats i ensinistrats per concursos de cant, Ong ADDA i Ecologistes en Acció refermen la urgent necessitat de la seva prohibició esperant el final d’una activitat lúdica, cruel i lucrativa, que cada any, emparant-se en una tradició, malmet a centenars de milers d’ocells que són espoliats del medi natural.

A més del greu perjudici a les seves poblacions, és un fet constatat l’elevada mortaldat d’aquestes aus silvestres segrestades que no poden superar la traumàtica captura, ni el procés d’adaptació com a conseqüència del debilitament i l’estrès físic i psíquic que pateixen en els seus desesperats intents de fugida, l’enyorança dels seus companys i la pèrdua de llibertat.

Els reiterats decomisos que realitzen els agents de l’autoritat deixen constància que molt sovint la caça furtiva queda encoberta darrera dels permisos i topalls autoritzats per les respectives Comunitats, i que, malgrat la prohibició de comerciar amb els ocells cantaires, es du a terme un comerç lucratiu que estimula i intensifica el furtivisme.

Els fringíl·lids són ocells granívors i insectívors molt beneficiosos per la natura i l’agricultura. Afavoreixen la dispersió de les plantes, dels arbres, de les flors i dels matollars. També actuen com a plaguicides ecològics, contribuint al control de les herbes nocives i les plagues d’insectes.

La Directiva Comunitària prohibeix la captura d’ocells silvestres i la Comissió Europea té obert un procediment d’infracció contra l’Estat Espanyol per la continuada desprotecció de les aus silvestres en les diverses comunitats autònomes que continuen donant autoritzacions per capturar-los. El govern estatal, cedint a les pressions interessades i acollint-se a la interpretació parcial de la Directiva envers “l’excepcionalitat”, va decidir autoritzar la captura -entre els anys 2013 i 2018-, d’un total de 1.300.000 entre caderneres, passerells, verdums, pinsans i gafarrons, repartits en les diferents comunitats autònomes.

Per molt que es vulgui acollir.se a la “tradicionalitat”, la pràctica del “silvestrisme” no té justificació en l’època actual. La conservació de les especies i la biodiversitat és un interès comú que, cada vegada es mostra més per damunt de les aficions i diversions humanes.

ADDA i Depana que ja van posar en coneixement de la Unió Europea les seves queixes, es troben a l’espera de la resolució d’un Contenciós Administratiu presentat en l’any 2015 impugnant el Decret de la Generalitat de 2014 en el que es regulava temporalment la captura de Fringíl·lids.

Una exposició gràfica i itinerant i d’informació a la ciutadania forma part de les diverses campanyes de sensibilització dutes a terme en els últims anys per ADDA a favor de la protecció dels ocells cantaires.

Ong ADDA y Ecologistes en Acció piden que se mantenga con firmeza la suspensión de los permisos de captura de aves cantoras y su definitiva prohibición en Cataluña.

Ante las presiones de los colectivos silvestristas para poder continuar capturando pájaros en la naturaleza con el fin de ser enjaulados y adiestrados para concursos de canto, Ong ADDA y Ecologistes en Acció reafirman la urgente necesidad de su prohibición en espera del final de una actividad lúdica, cruel y lucrativa, que cada año, amparándose en una tradición, daña a cientos de miles de pájaros que son expoliados del medio natural.

Además del grave perjuicio a sus poblaciones, es un hecho constatado la elevada mortandad de estas aves silvestres secuestradas que no pueden superar la traumática captura, ni el proceso de adaptación como consecuencia del debilitamiento y el estrés físico y psíquico que sufren en sus desesperados intentos de fuga, la añoranza de sus compañeros y la pérdida de libertad.

Los reiterados decomisos que realizan los Agentes de la Autoridad dejan constancia de que muy a menudo la caza furtiva queda encubierta detrás de los permisos y topes autorizados por las respectivas Comunidades, y que, pese a la prohibición de comerciar con los pájaros cantores, se lleva a cabo un comercio lucrativo que estimula e intensifica el furtivismo.

Los fringílidos son pájaros granívoros e insectívoros muy beneficiosos para la naturaleza y la agricultura. Favorecen la dispersión de las plantas, los árboles, de las flores y de los matorrales. También actúan como plaguicidas ecológicos, contribuyendo al control de las hierbas nocivas y las plagas de insectos.

La Directiva Comunitaria prohíbe la captura de aves silvestres y la Comisión Europea tiene abierto un procedimiento de infracción contra España por la continuada desprotección de las aves silvestres en las diversas comunidades autónomas que, continúan dando autorizaciones para capturarlos.

El gobierno estatal, cediendo a las presiones interesadas y acogiéndose a la interpretación parcial de la Directiva de la “excepcionalidad», decidió autorizar la captura -entre los años 2013 y 2018-, de un total de 1.300.000 entre jilgueros, pardillos, verderones, pinzones y verdecillos, repartidos en las diferentes comunidades autónomas.

Por mucho que se quiera acoger a la «tradicionalidad», la práctica del «silvestrismo» no tiene justificación en la época actual. La conservación de las especies y la biodiversidad es un interés común que, cada vez se muestra más por encima de las aficiones y diversiones humanas.

ADDA y Depana que ya pusieron en conocimiento de la Unión Europea sus quejas, se encuentran a la espera de la resolución de un Contencioso- Administrativo presentado en el año 2015 impugnando el Decreto de la Generalitat de 2014 en el que se regulaba temporalmente la captura de fringílidos.

Una exposición gráfica, itinerante y de información a la ciudadanía forma parte de las diversas campañas de sensibilización llevadas a cabo en los últimos años por ADDA a favor de la protección de los pájaros cantores.