Presentació informe Impactes, vulnerabilitat i adaptació al canvi climàtic de l’apicultura mediterrània
En Barcelona
Del 3 de febrer de 2017 / 19:30
al 3 de febrer de 2017

El grup de d’Agroecologia d’Ecologistes en Acció organitza una xerrada per presentar un interessant informe sobre la relació entre l’apicultura i el canvi climàtic. L’informe ha estat realitzat per la càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentària de la Universitat de Vic i es presentarà per un autor de l’informe, l’investigador Feliu López Gelats.

La presentació de l’informe serà el divendres 3 de febrer, 19:30 h., a Casal de Barri Pou de la Figuera, Barcelona. L’informe té el títol de “Impactes, vulnerabilitat i adaptació al canvi climàtic de l’apicultura mediterrània”. La presentació s’ha organitzat amb l’objectiu de donar a conèixer aquest estudi i de presentar, amb els resultats sobre la taula, els reptes a què s’enfronta el sector en l’actual context de canvi climàtic.

Feliu López Gelats exposarà els resultats de l’informe, elaborat arran de la pèrdua sobtada i més o menys inexplicable, la primera dècada d’aquest segle, de grans quantitats d’abelles, principalment als Estats Units i a Europa. Paral·lelament a aquest fenomen, ha crescut la conscienciació social sobre la importància de preservar l’equilibri de la pol·linització, per conservar la biodiversitat i per mantenir el rendiment de molts cultius agrícoles. En aquest context, l’informe pretén comprendre millor la vulnerabilitat de les abelles i com les pot afectar el canvi climàtic.

L’equip d’investigadors que han elaborat l’informe també ha treballat per detectar elements de l’entorn que poden perjudicar l’apicultura mediterrània, i altres que poden oferir bones perspectives al sector. Finalment, han aconseguit identificar quatre grans àmbits positius de desenvolupament que poden ser claus en un futur: el reconeixement del paper fonamental de les abelles en la conservació de la biodiversitat i de la productivitat de molts cultius; l’increment de la demanda social de productes saludables derivats del rusc; la implementació de la pràctica apícola ecològica; i el paper que pot jugar l’apicultura com a salvavides en un temps de crisi econòmica.

L’estudi ha estat elaborat i coordinat des de la UVic-UCC, ha estat dirigit per Marta Rivera i s’ha dut a terme amb la investigadora de la UPC Virginia Vallejo en el marc del Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic i ha a rebut el suport de la Fundación Biodiversidad, inscrita al MAGRAMA.