Les Agulles-Ecologistes en Acció demana responsabilitats a les autoritats, doncs ja va alertar del primer abocament la setmana passada sense obtenir més resposta que el silenci de l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana. El col·lectiu denuncia que la costa del Delta del Llobregat pateix greus i continus episodis d’abocaments il·legals a les aigües litorals, a pràcticament tots els municipis del Delta.

Activistes del grup ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat van poder comprovar la setmana passada, alertats per veïns i banyistes, la presència de centenars de peixos morts a la zona del canal de desguàs d’aigües pluvials, al costat de la Plaça de les Palmeres. Tots els indicis apuntaven a l’abocament d’aigües fecals al canal, doncs el color negre i la pudor a podrit, a més de l’escuma que surava sobre les aigües apuntaven clarament en aquesta direcció.

Atesa la gravetat del fet (està terminantment prohibit abocar fecals al medi natural per la legislació Estatal i la Directiva Europea d’abocaments) , els ecologistes van remetre comunicacions tant a l’Ajuntament de Castelldefels (regidoria de Medi Ambient), com a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, gestora de les platges metropolitanes, reclamant informació, transparència i que s’identifiqués els responsables. Tanmateix, cal lamentar la ineficàcia de l’administració que no ha respost a les comunicacions dels ecologistes i, vist el nou abocament produït aquesta setmana, tampoc ha reaccionat actuant per a prevenir més impactes ambientals ni per depurar responsabilitats.

Cal recordar que l’abocament d’aigües fecals és greu tant per a la salut de les persones (possibles infeccions en vies genitourinàries, mucoses, gastroenteritis agudes, etc), com per al medi ambient, provocant la mort per anòxia de la majoria d’animals, i el creixements d’algues pròpies de zones contaminades, potencialment tòxiques. El fet que l’abocament es produeixi en un canal que desemboca a la platja és encara més greu perquè aquestes substàncies perilloses arriben a la zona de bany (es filtren a través de la sorra, encara que hi hagi una barra de sorra temporal) i per tant poden afectar els banyistes en centenars de metres o quilòmetres de distància, així com a la fauna marina.

Per tot això, el portaveu de Les Agulles-Ecologistes en Acció Jaume Grau ha considerat «una greu irresponsabilitat de les administracions» els fets produïts, «especialment perquè després del primer abocament ningú ha actuat, ni ajuntament ni Àrea Metropolitana, i han ignorat els avisos d’associacions com la nostra». Per als ecologistes, resulta lamentable que operaris de l’AMB retiressin els peixos morts, per evitar la mala imatge, però en canvi ningú prengués mesures. «Sembla ser que els abocaments en aquest punt són repetitius», ha recordat Grau «a l’igual com en altres punts de la costa del Delta del Llobregat: A Gavà (Riera dels Canyars) o a Viladecans (riera de Sant Climent)».

Per últim, Grau ha recordat que «provocar una agressió al medi ambient, de manera voluntària, està tipificat com a delicte al Codi Penal. Les autoritats farien bé d’investigar totes aquestes agressions que contínuament es produeixen i traslladar a la justícia la informació per als efectes oportuns».