• El 21 de setembre s’aplicarà de manera provisional la major part de l’acord comercial i d’inversions entre la Unió Europea i Canadà (CETA). Això succeeix abans d’haver estat ratificat per tots els parlaments regionals i nacionals europeus.
  • Les organitzacions socials i polítiques integrants de la campanya contra el CETA lamenten la seva aplicació provisional i confien que prosperin les iniciatives ciutadanes i legals per frenar-lo.

La campanya estatal No al TTIP, CETA i Tisa, en la qual participa Ecologistes en Acció, considera greu que el CETA entri en vigor tot i no haver estat ratificat encara pels parlaments de la Unió Europea (UE) i estar pendent d’un dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si el CETA és compatible amb el dret comunitari.

El Govern espanyol ja ha iniciat la ratificació del tractat a les Corts Generals. Encara està pendent la seva discussió i votació al Senat. La campanya demana als grups parlamentaris que demanin al Tribunal Constitucional un dictamen i rebutgin la seva ratificació per no tenir estudis d’impacte social i econòmics vàlids.

La mobilització ciutadana ha destapat en bona mesura el tractat. Entre els èxits més recents està que el mecanisme de resolució de conflictes entre inversors i estats, el polèmic Sistema d’Tribunal d’Inversions (ICS), no pugui entrar en vigor encara. Cada vegada hi ha més evidències que aquest sistema de justícia privada paral·lela minva greument l’Estat de dret. A dia d’avui, Espanya és el tercer país del món més demandat davant els tribunals privats d’arbitratge que els inversors estrangers fan servir per cobrar compensacions multimilionàries.

En l’últim any, la societat civil europea, sindicats, partits polítics i parlaments regionals no han cessat d’expressar la seva preocupació pels greus impactes del CETA sobre els drets laborals la salut, el clima i l’alimentació. També han denunciat la manca de transparència i participació democràtica en el maneig de les polítiques comercials per part de les institucions europees.

La campanya No al TTIP, CETA i TISA adverteix que l’aplicació provisional del CETA tindrà efectes econòmics, socials i ambientals adversos, com ara:

  • En matèria laboral no es prendran mesures per impedir les deslocalitzacions ni es podran sancionar violacions a les normatives laborals vigents.
  • En matèria ambiental i de salut el CETA manca de normes d’obligat compliment, la qual cosa posa en risc els compromisos adoptats en la lluita contra el canvi climàtic i obre la porta a nous fraus com en el cas ‘Dieselgate’ de la indústria automobilística, la manipulació de vehicles dièsel ha contribuït a l’increment de morts prematures i malalties per contaminació atmosfèrica.
  • Els estàndards més baixos pel que fa a la seguretat alimentària provocarà en un futur immediat les rebaixes d’altres estàndards relatius a organismes genèticament modificats (transgènics), engreix del bestiar amb hormones, clonació animal i etiquetatge i traçabilitat de la carn. A més de la pèrdua de drets dels consumidors, el CETA causa nous problemes a l’agricultura familiar, així com una pèrdua de sobirania alimentària.
  • En afeblir el principi de precaució deixa el camp lliure a les farmacèutiques, les empreses químiques i altres indústries posant en risc la salut pública.
  • El CETA facilitarà la privatització dels serveis públics i dificultarà les condicions per a la remunicipalització de serveis privatitzats fracassats, així com la lluita contra la corrupció.
  • El capítol sobre Serveis Financers donarà més drets als bancs i especuladors, impedint regulacions urgents en aquest sector que pot provocar nous esclats de bombolles especulatives com la immobiliària a Espanya.
  • La cooperació reguladora que començaria a funcionar amb la posada en marxa de diferents comitès conjunts -la composició es desconeix, igual que les dates i continguts de les seves reunions- podria ser un obstacle si el Parlament Europeu, les Corts Generals o els parlaments regionals volen millorar les normes ambientals i sanitàries, i fins i tot podrien afeblir les normes actuals.

La Comissió Europea està negociant altres acords de la mateixa magnitud que el CETA amb el Japó, Mèxic i els països del Mercosur. Així mateix ha proposat l’obertura de negociacions amb Austràlia i Nova Zelanda.

La campanya estatal No al TTIP, CETA i Tisa manifesta la seva oposició a totes aquestes negociacions i adverteix que aquests tractats comercials atempten contra els drets humans i agreugen la crisi ambiental planetària.