Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat un document de propostes i al·legacions a l'Estudi Informatiu del corredor ferroviari d'altes prestacions Cantàbric-Mediterrani, tram Terol-Sagunt.

PDF - 183.6 kB
Alegaciones al Estudio Informativo del corredor ferroviario de altas prestaciones Cantábrico-Mediterráneo, tramo Teruel-Sagunto

En el document plantegem, com a línies generals, que el fracàs rotund de la implantació de les infraestructures del tren d'Alta Velocitat a Espanya desaconsella prosseguir amb el seu desenvolupament. Açò deixa un panorama de milers de quilòmetres d'AVE però pocs viatgers transportats i una inacceptable llista d'impactes territorials i ambientals de l'alta velocitat, sobretot la fragmentació del territori, amb brutals conseqüències sobre la biodiversitat. També caldria afegir l'efecte de “succió” de l'activitat que exerceixen els principals nodes de la xarxa respecte dels nodes menors i la desertització que provoquen en els municipis per on discorre el traçat ja que no gaudiran dels serveis ferroviaris.

Aquest Estudi Informatiu incompleix les determinacions de l'autoritat ambiental que estableixen l'amplitud i el nivell de detall de l'Estudi d'Impacte Ambiental i es traslladen les consultes prèvies del Document Inicial, ja que elimina de l'Estudi les alternatives recomanades per l'autoritat ambiental i proposades per Ecologistes en Acció, que es basaven en ubicar el nou traçat sobre l'actual, amb les correccions necessàries, atés que l'impacte ambiental era el menor de totes.

A més, l'elecció de l'alta velocitat (250 km i 330 km) com a velocitats de disseny per a les diferents alternatives estudiades per a un recorregut de muntanya, elevaria el pressupost de la infraestructura de forma insostenible (per damunt dels 4.000 milions d'euros, que duplicaria el cost de les alternatives que no s'han estudiat), la qual cosa posaria en dubte la viabilitat de la necessària modernització de l'actual línia Terol-Sagunt, atés que en les actuals circumstàncies econòmiques i pressupostàries aquest projecte és inviable i d'impossible execució.

El recorregut en l'alternativa triada discorre per túnel en un 50% del recorregut i en un 10% en viaducte, i per a salvar les Cuestas de Ragudo es planeja un únic túnel d'una longitud superior a 31 km. Aquest túnel, més llarg que el que travessa la serra de Guadarrama, que va suposar un fita en l'enginyeria ferroviària, eleva el cost de l'obra a una mitjana de 32 milions d'euros per km, la més alta de totes les línies d'alta velocitat a Espanya.

Davant d'aquest desorbitat i inviable projecte promogut pel Ministeri de Foment, proposem la modernització de l'actual traçat ferroviari, amb les oportunes rectificacions, per tal d'aconseguir una velocitat mitjana de 100 km/h d'acord amb l'orografia d'un recorregut d'alta muntanya, amb trens de tecnologia pendular, i tenint en compte a més que es planeja el traçat amb un doble ús (passatgers i mercaderies) i que les mercaderies no necessiten per a res l'alta velocitat.

La connexió Terol-Sagunt amb un tren d'Alta Velocitat no suposaria tampoc una reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle respecte a les alternatives motoritzades. L'Estudi d'Impacte Ambiental inexplicablement no estudia les emissions de gasos d'efecte hivernacle en la fase de construcció i explotació de la infraestructura projectada en l'alternativa triada i en la resta d'alternatives.

Finalment, els impactes relacionats amb els immensos moviments de terres necessaris per a la construcció dels túnels i terraplens (més de 25 milions de m3 s'haurien d'enviar a abocador) serien de severs a crítics; a banda que les pedreres per als préstecs necessaris ressenyades en l'Estudi Informatiu o estan inactives, o esgotades, o no compten amb els permisos necessaris.