Enguany s’han fet activitats durant els dies previs en nombrosos municipis de la nostra geografia i en alguns es faran també posteriorment, no obstant això la participació ciutadana en cada poble continua sent minoritària, tant en els actes com en la disminució d’autos als carrers, almenys eixe dia. Pot ser que els ciutadans no coneixen els problemes que provoquen tants vehicles de motor cremant tones i tones de combustibles? No saben l’impacte que això té sobre la salut i el clima? Pot ser encara no els han explicat que per cada litre de combustible que cremen llancen a l’atmosfera 2’5 kilos de CO2, el principal gas del calfament global?

Haurem d’esperar que les temperatures d’estiu pugen fins a 50ºC perquè la població s’assabente i reaccione? Doncs si esperem uns pocs anys més probablement ja no podrem revertir la situació perquè el nostre país es convertirà en un desert, de fet som ja la regió d’Europa amb major risc de desertificació i si les temperatures seguixen pujant augmentaran els incendis forestals, l’erosió i la desertificació fins a nivells irreversibles.

Indubtablement aquest problema és de tots, no és exclusiu dels polítics, ni tan sols de les esquerres, ens afecta a tots i cadascú de nosaltres perquè si el territori es desertitza aleshores ningú podrà viure ací, ni rics ni pobres. Per tant tots hem d’implicar-nos en les solucions, no sols els ecologistes, que som minoria, ni hem d’esperar que ho resolguen els governs, que poden i deuen fer molt però amb escassa efectivitat si els ciutadans no ens impliquen directament…

En fi, durant esta setmana La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció hem fet unes jornades sobre el tema i celebràrem el 22-S amb un passeig en bici entre Carcaixent i Alzira, sense preses i amb bon humor, abans del qual llegírem el següent Manifest per la Mobilitat Sostenible contra el Calfament del Clima:

Ens alegra molt que municipis com València, Gandia, Torrent, L’Alcúdia, Carlet i d’altres estiguen fent diverses activitats al voltant de la mobilitat sostenible i comencen a aplicar polítiques reals per a cambiar el model de transport. Nosaltres volem que ho facen en tots els nostres pobles…

Perquè la situació actual ho requerix: el calfament del clima va més ràpid del que calculaven els científics del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (depenent de l’ONU), de fet portem ja 11 mesos seguits amb temperatures rècord, per damunt de les mitjanes mundials anteriors i per damunt de les de l’any passat, que va ser el més calorós de la sèrie històrica, des que disposem mesures directes, de manera que el present 2016 va camí de superar-lo.

Les causes són de sobres conegudes: l’emissió desaforada de gasos hivernacle, principalment el CO2, i la desforestació generalitzada. Per sectors, el del transport és ací el principal consumidor de combustibles fòssils (al voltant del 40%) i per tant el major emissor de CO2, després anirien els incendis forestals, la generació d’electricitat, les indústries, el sector domèstic, els serveis, l’agricultura i la pesca. Els efectes dolents també són coneguts i de fet estem patint-los ja: més ones de calor, sequeres, huracans, inundacions, incendis, erosió i desertificació, fusió gels, pujada mars, salinització, pèrdua terres i biodiversitat, més plagues i malalties, disminució cultius, fam, migracions, conflictes, …

Així doncs, resulta urgent aplicar les solucions que venim proposant des de fa anys: mobilitat sostenible, repoblacions forestals, eficiència i energia solar, agricultura i jardineria ecològiques, 3R, educació ambiental, etc. És hora ja de que els diners de les grans obres públiques passen a finançar aquestes solucions mediambientals i socials, en volta de seguir destruint la Natura i donant-li més beneficis a les grans constructores i els corruptes. I tenint en compte la rapidesa amb que van pujant les temperatures globals probablement no disposem més que de 5 o 10 anys per a canviar…

El transport és el primer emissor de gasos hivernacle i per tant la principal solució per evitar el calfament accelerat del clima és la mobilitat sostenible: potenciar el transport públic i sobretot la bicicleta, el vehicle ideal en les nostres ciutats quasi planes de clima suau, la qual cosa a més millorarà molt la nostra qualitat de vida.

En eixe sentit La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció demanem a l’Ajuntament d’Alzira:

  1. La declaració de ciutat 30 per a tot el casc urbà, en altres pobles com l’Alcúdia ja fa anys que ho han fet.
  2. Les connexions segures per a bicis i vianants amb polígons i pobles del voltant, com per exemple la pasarel·la per creuar el riu Verd amb adecuació dels caminals anterior i posterior per unir recte amb el camí de Berca, o també el tros de carril bici necessari per connectar bé el mercat d’Abastos amb el camí de servei de l’autovia de L’Alcúdia que arriba al Molí de Borrego, etc. A València, sense anar més lluny, ja estan fent l’anell ciclista.
  3. La recuperació del tram de Via Verda Ribera-Safor, de l’antic trenet, que passa pel terme d’Alzira. Al Palància fa molts anys que tenem recuperada la Via Verda de Ojos Negros, que visiten desenes de milers d’ecoturistes cada any.
  4. I fomentar l’ús de la bici al municipi, per exemple tancant al trànsit motoritzat l’entorn dels centres educatius, colocant-hi aparcabicis dins o a les portes mateixes i animant-los a utilitzar la bici, com fan a tota Europa. Nosaltres tornem a demanar que a la porta de l’Escola d’Idiomes es canvie un aparcament de cotxe per 5 suports d’aparcar bicis, els 2 que han colocat estan massa lluny i no són visibles des de l’entrada, de manera que no resulten útils per als que volen anar en bici a l’Escola d’Idiomes.