Una cacera durant la marxa del Garraf podria haver suposat un perill per als excursionistes

El diumenge es va dur a terme la Marxa de Garraf amb sortida i arribada a Gavà, i dues versions, una de 48 i l’altra de 21 km. Una cursa ja tradicional que aplega centenars de persones cada any a principis de novembre.

Enguany, a més dels centenars de boletaires, excursionistes i ciclistes ja habituals als boscos de la zona durant els caps de setmana, es van afegir els més de 1000 participants i voluntaris organitzadors de la caminada. Molts d’ells, vinguts d’altres llocs i desconeixedors dels camins del Garraf, amb la qual cosa el risc de sortir-se dels camins marcats és major.

Voluntaris de Les Agulles-Ecologistes en Acció van poder comprovar in situ com cap a migdia, amb la cursa en el seu apogeu, van sonar diversos trets per la zona de La Clota, al terme municipal de Begues, ben aprop dels camins on es disputava a prova. Molts excursionistes es van espantar per la proximitat dels trets, encara que no hi ha constància de cap ferit.

Les Agulles-Ecologistes en Acció recorda que la caça és una activitat perillosa, emparada en la llei franquista de 1970, i que la seva regulació és precària. Convé recordar que segons la llei, pràcticament tot el territori català són terrenys de caça (tot excepte ciutats, parc nacional i reserves naturals, i refugis de fauna). Els caçadors, que són únicament el 0’6% de la població de Catalunya (el nombre de llicències baixa cada any), no passen controls d’alcoholèmia tot i dur armes de foc a les mans i, en la majoria de casos, els permisos de caça no s’atorguen en base a cap estudi biològic que justifiqui un excés de poblacions d’animals “cinegètics”.

Per aquestes raons, els ecologistes critiquen que les administracions implicades (ajuntaments, parc del Garraf, Generalitat) no fossin capaces de gestionar un esdeveniment tant excepcional com la Marxa de Garraf, que es du a terme un dia a l’any, sense restringir o prohibir aquell mateix dia batudes de caçadors a les immediacions dels camins i pistes. Posar en risc la vida dels milers d’excursionistes, pels interessos particulars d’uns pocs, és mostra d’irresponsabilitat i falta de previsió de les administracions. Per això, Ecologistes en Acció reclamen que els anys propers hi hagi una millor coordinació entre les administracions i els organitzadors, i s’evitin situacions com aquestes, abans d’haver de lamentar una desgràcia.
Visitants connectats: 323