L’impost nuclear només és acceptable si va lligat a la no renovació dels permisos

  Sumari  

 Català

L’impost nuclear inclòs als Pressupostos de la Generalitat pel 2017 només és acceptable si va lligat a la no renovació dels permisos de les C.N d’Ascó i Vandellòs.

El Projecte de Llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic; de creació de l’impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport custòdia i emissió d’elements radiotòxics, tal com ja han apuntat algunes veus lligades a organitzacions com “Tanquem les Nuclears 100% renovables” i al Moviment Ibèric Antinuclear (MIA), representa el reconeixement per primer cop per part del Govern català, de la perillositat i el risc per les persones que es deriva de la generació d’electricitat nuclear.

Així doncs s’accepta una activitat que pot derivar en perjudici de la ciutadania a canvi de diners. A l’entendre d’Ecologistes en Acció aquest fet és inacceptable, roí i pervers. Ecologistes en Acció creu que a la salut i seguretat de les persones , no se’ls hi pot posar preu.

L’activitat nuclear a Catalunya té a més un problema afegit, ANAV l’empresa que gestiona les Centrals nuclears catalanes té el nombre més alt d’incidències a les seves instal·lacions de tot l’Estat espanyol, el que hauria de ser una anècdota en el funcionament d’Ascó i Vandellòs, s’ha convertit en un fet habitual amb el conseqüent risc per la població i el deteriorament de la imatge de les comarques on estan ubicades les C.N.

El Govern català encara que no tingui competències, hauria de definir-se clarament sobre l’activitat de les C.N. del territori, el risc d’accident creix a mesura que aquestes instal·lacions envelleixen igual que li passa al nostre vehicle a motor o a qualsevol electrodomèstic i el nostre País més que qualsevol altre, no pot assumir les conseqüències d’un accident com el que recentment ha passat a Fukushima.

Ecologistes en Acció no podem acceptar un impost que no va lligat a la no renovació dels permisos d’Ascó i Vandellòs que s’acaben entre els anys 2020 i 2021, el Govern català hauria de comprometre’s a fer-ho tant en el cas de que li delegués les competències en matèria nuclear el Govern de l’Estat, com en el cas d’assolir la independència. El simple fet recaptatori acabarà recaient a les butxaques dels usuaris i només servirà per legitimar una activitat energètica obsoleta que vol prolongar la seva agonia fins als seixanta anys d’activitat, la qual cosa és una bogeria, tal com fonts del sector elèctric ja han anunciat.

Des de el MIA, moviment del qual forma part Ecologistes en Acció s’ha desplegat una campanya a tota la Península Ibèrica per tal de que no es renovi cap permís d’explotació de les C.N. Com a conseqüència d’aquesta activitat ja hem tingut els primers resultats amb la implicació del Govern portuguès en respecte a la C.N de Almaraz a Extremadura. A Catalunya durant l’any 2016 ja s’han fet els primers passos promovent entre altres temes la possibilitat d’iniciar una ILP a tot l’Estat la qual cosa acabarem de discernir durant el proper trimestre.

Catalunya ha de definir la seva posició amb o sense competències sobre una activitat que el mateix Govern reconeix pot afectar a la salut de les persones. L’anomenat impost nuclear no és un bon pas.
Visitants connectats: 497