Vergonyoses declaracions de l’alcalde d’Alcoi sobre el projecte urbanístic de La Española

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció qualifica de vergonyoses les declaracions de l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, sobre la sentència del Tribunal Suprem referent a la declaració de l’Actuació Territorial Estratègica Alcoinnova.

En primer lloc cal aclarir que la recent sentència del Tribunal Suprem resol només el primer recurs contenciós presentat per l’Ajuntament d’Alcoi sobre la invasió de competències municipals amb la declaració del projecte de La Española com a Actuació Territorial Estratègica (ATE). L’Ajuntament d’Alcoi demanava que se li aplicara el mateix règim que a l’Ajuntament de València en l’ATE València Dinamitza, petició que el Tribunal ha desestimat.

Però la qüestió de les competències (qui pot participar en la presa de les decisions) no té res a veure amb el contingut del pla Alcoinnova (en quin lloc i com es du a terme l’actuació). Les competències es van assignar per acord del Consell en el mes de febrer de 2013 (primer recurs contenciós, al qual correspon la sentència del Suprem) i l’aprovació del pla la va efectuar l’exconsellera Bonig i es va publicar en 2015 (segon recurs contenciós de l’Ajuntament, encara pendent).

La sentència actual, per tant, no té res a vore ni amb el segon recurs de l’Ajuntament ni amb el que hem presentat conjuntament les associacions Salvem l’Aqüífer del Molinar i la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció: recursos que impugnen l’aprovació del pla i de la seua memòria ambiental, qüestionant la ubicació del projecte urbanístic a la partida de la Canal, que posaria en perill la principal i insubstituïble font d’aigua potable de la ciutat d’Alcoi.

És per això que les declaracions de l’alcalde sobre la legalitat del pla Alcoinnova no tenen cap fonament, perquè encara no s’han dictat les sentències sobre el pla aprovat. Una cosa és que el Tribunal considere que no s’ha vulnerat l’autonomia municipal i una altra, molt diferent, és pretendre estendre aquesta legalitat a la ubicació i a les característiques del pla de La Española, qüestió que encara no s’ha jutjat.

No coneixem en quins termes ha plantejat l’Ajuntament d’Alcoi el seu segon recurs contenciós, sobre la ubicació del pla de La Española a la Canal, però podem afirmar que en el que hem presentat conjuntament amb Salvem l’Aqüífer del Molinar queden ben documentades les greus il·legalitats urbanístiques i ambientals derivades de la reclassificació dels terrenys.

Així ho confirmen també les proves que hem aportat, entre les quals destaquem un informe de la Universitat Politècnica de València, que acredita que l’estudi d’alternatives va ser un frau, i un altre de la Universitat d’Alacant, que demostra que no es va realitzar un autèntic estudi d’afeccions sobre la Xarxa Europea Natura 2000 i que l’impacte sobre aquesta és important.

Sembla que el Govern municipal està preparant el camí per a desistir de la defensa de l’aigua d’Alcoi, incomplint els seus compromisos electorals (recordem que els partits que portaven en el seu programa electoral l’oposició a la ubicació del projecte Alcoinnova a la partida de la Canal van obtindre una aclaparadora majoria). Nosaltres, per la nostra part, continuarem defensant una ubicació del projecte Alcoinnova que siga compatible amb la seguretat de l’aigua d’Alcoi i amb un urbanisme al servei del conjunt de la societat.

Per altra banda, les declaracions del diputat del PP Fernando Pastor, demanant que el conseller d’Indústria agilitze els tràmits d’Alcoinnova, demostren la seua ignorància o les ganes de confondre l’opinió pública. Com bé hauria de saber, actualment el projecte d’urbanització no depén de la Conselleria d’Economia, sinó que es troba encara en tràmit d’avaluació ambiental, ja que l’empresa promotora el va presentar incomplet, sense el preceptiu estudi d’impacte.

A més a més, entenem que el projecte no podrà superar aquesta fase perquè —entre d’altres defectes— incompleix la normativa del Parc Natural de la Font Roja i les normes de gestió de la Xarxa Natura 2000.
Visitants connectats: 524