El Tribunal General de la Unió Europea anul·la la decisió arbitrària de la Comissió Europea de no registrar la Iniciativa Ciutadana Europea «Stop TTIP/CETA» amb la qual es van recollir més de 3 milions de signatures.

PDF - 113.9 kB
Decisión del Tribunal de Justicia de la UE

Ecologistes en Acció saluda la decisió del Tribunal General de la Unió Europea per la qual anul·la la decisió arbitrària de la Comissió Europea de no registrar les signatures de la Iniciativa de Ciutadania Europea «Stop TTIP/CETA»

Al setembre de 2014, la Comissió Europea va denegar el registre de la Iniciativa Ciutadana Europea «Stop TTIP/CETA». Avui, el Tribunal General de la Unió Europea va dictaminar que la denegació mancava de fonament jurídic.

La iniciativa pretén impedir el TTIP i CETA perquè inclou mecanismes judicials i legislatius fets a mesura per les grans corporacions que suposen una amenaça per a la democràcia i l’Estat de Dret. Contràriament a les al·legacions presentades per la Comissió Europea per denegar la proposta ciutadana, el Tribunal assenyala que res justifica excloure del debat democràtic l’obertura de negociacions sobre acords internacionals.

“La negativa de la Comissió Europea a registrar la Iniciativa Ciutadana Europea va ser arbitrària i il·legal, responent als interessos antidemocràtics de les elits europees. No estaven disposats a escoltar les veus de la ciutadania que porta manifestant-se durant anys contra les seves polítiques que debiliten els estàndards de protecció laboral, social i mediambiental, tals com els tractats de comerç i inversió TTIP i CETA. Saludem la decisió d’avui, ja que honra la lluita social de milers d’activistes als països de la UE», assenyala la campanya estatal “No al TTIP, CETA i TiSA”.

Després de la negativa de la Comissió Europea, centenars d’organitzacions socials, sindicals, ecologistes i polítiques van llançar la campanya «Stop TTIP/CETA» amb un format d’Iniciativa de Ciutadania Europea acte-organitzada. En el termini d’un any es van recollir 3,5 milions de signatures contra el TTIP i el CETA en tota la Unió Europea, al mateix temps que van aconseguir quòrums obligatoris en 23 Estats membres (segons el dret comunitari només 7 són necessaris).

Després de la sentència d’avui, en la qual el Tribunal General de la Unió Europea planteja dubtes sobre l’actuació “sense fonament jurídic” de la Comissió Europea, els 3,5 milions de ciutadans de la UE mereixen una audiència al Parlament Europeu.

Mentrestant, el CETA (acord entre la Unió Europea i Canadà) ha estat negociat i ratificat pel Consell Europeu i el Parlament Europeu amb procediments opacs i sense debat públic.

“La Comissió Europea no hauria de poder detenir tan fàcilment les iniciatives ciutadanes, ja que anul·la un dels principis fonamentals de la Unió: el dret de participar en la vida democràtica», comenta la campanya estatal “No al TTIP, CETA i TiSA”.

Ara, que el tractat UE-Canadà està en tràmit parlamentari al Congrés de l@s Diputad@s, sense que el Govern informi sobre les conseqüències del tractat, la campanya estatal “No al TTIP, CETA i TiSA” espera que aquesta decisió faci reflexionar als grups parlamentaris que intenten impedir qualsevol control parlamentari i debat públic sobre com afecta a les nostres vides les polítiques comercials.