L’ona de calor dispara la contaminació per ozó al centre i sud

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

Per primera vegada una ciutat de l’Estat espanyol, Valladolid, restringeix durant quatre dies la circulació d’automòbils per reduir els nivells d’aquest contaminant atmosfèric.

L’ona de calor que pateixen el centre i sud de la Península Ibèrica en els últims dies ha provocat que es disparin els nivells d’ozó troposfèric, per efecte de les emissions contaminants del trànsit motoritzat de les principals ciutats i carreteres de l’Estat i de la producció d’electricitat en centrals tèrmiques pel major ús d’aire condicionat.

En la Comunitat de Madrid, ambdues Castillas, Extremadura, l’interior d’Andalusia, Murcia, València i Catalunya, les Illes Balears i la vall de l’Ebre (de Tarragona a Navarra, passant per Aragó) es vénen produint al llarg d’aquesta setmana nombroses superacions de l’objectiu legal establert per a la protecció de la salut.

El valor objectiu per a la protecció de la salut humana està establert per la normativa en 120 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, mesurats en períodes de 8 hores, i no haurà de superar-se més de 25 dies a l’any. En el que portem de primavera, aquest nombre de superacions ja s’ha aconseguit en una vintena d’estacions de control de la contaminació, en Puertollano, Còrdova, Jaén, Víznar (Granada), Bédar (Almeria), Zarra (València), Mallorca, Menorca i Eivissa, o El Atazar i Orusco de Tajuña a Madrid

A més, en els últims dies també s’han registrat diverses superacions del llindar d’informació a la població, establert per la normativa en 180 micrograms per metre cúbic, com a mitjana horària, repartides per l’interior de Catalunya i València, Puertollano, Mèrida, Eivissa, la Serra de Madrid i el corredor de l’Henares, d’Alcalá a Guadalajara.

La previsió de la superació del llindar d’informació obliga a les autoritats autonòmiques a advertir a les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica, tals com a nens i nenes, persones majors, dones gestants o persones amb problemes respiratoris o cardiovasculars, que es protegeixin evitant en les hores centrals del dia i al caient de la tarda qualsevol esforç físic i els exercicis a l’aire lliure. També han d’informar sobre la previsió d’evolució de la contaminació, les àrees afectades i la durada de l’episodi.

No obstant això, el mer avís, que en els casos de Mèrida i Eivissa a més s’ha omès, no és suficient per protegir la salut de la població. De fet, segons l’últim informe sobre la contaminació per ozó publicat per Ecologistes en Acció, els nivells elevats d’ozó troposfèric afecten de manera estructural al 80 % de la població i al 92 % del territori estatal, sent el contaminant més estès i amb major tendència a l’alça a l’Estat espanyol, per efecte del canvi climàtic.

Davant la persistència de les altes temperatures fins a l’inici de l’estiu, la setmana vinent, Ecologistes en Acció demanda l’adopció de les mesures necessàries d’urgència per reduir els alts nivells de contaminació. Mesures de limitació del trànsit, principal emissor dels contaminants precursors de l’ozó, per primera vegada adoptades a Espanya per un ajuntament d’una ciutat com Valladolid, que des d’avui divendres i fins al dilluns ha tancat el seu centre urbà al trànsit dels automòbils privats dels no residents.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó "dolent" per contraposició al de l’estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries.

Per inhalació, provoca un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l’agreujament de patologies cardiovasculars. L’OMS estima en 1.800 les defuncions prematures anuals a Espanya produïts com a conseqüència de l’exposició a nivells d’ozó com els registrats aquests dies. L’ozó, a més d’afectar les persones, és també tòxic per a la vegetació, danyant els boscos i reduint la productivitat dels cultius.
Visitants connectats: 266