• La Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible, de la qual forma part Ecologistes en Acció, organitza del 13 al 19 de novembre la Setmana de Lluita pel Ferrocarril.
  • El seu objectiu és frenar les retallades en els serveis i el tancament de línies previstes a finals d’any pel Ministeri de Foment, així com reclamar la millora d’una xarxa ferroviària de qualitat en contraposició al model AVE que s’ha imposat en els últims 20 anys.
  • El tren de Rodalies i tren Regional són els dos grans afectats d’aquest model.

Fins diumenge 19, tindrà lloc la Setmana de Lluita pel Ferrocarril. Set dies en què s’organitzaran mobilitzacions i accions per tot el territori espanyol per reclamar la defensa i la millora de la xarxa ferroviària.

La convocatòria surt de la recentment constituïda Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible, de la qual formen part diferents plataformes i organitzacions socials i polítiques, entre elles Ecologistes en Acció. Un dels seus principals objectius és denunciar i evitar les retallades anunciades en aquest sector, per tal d’aconseguir mantenir, millorar i ampliar els serveis del tren de Rodalies i del tren Regional.

A finals d’aquest any està previst que el Ministeri de Foment faci pública la bateria de retallades en serveis ferroviaris, així com el tancament de determinades línies, que pretén escometre.

Segons les últimes dades disponibles, el 70 % de les inversions en infraestructura ferroviària s’han destinat a l’Alta Velocitat, que utilitza només el 4 % de les persones usuàries, mentre que només el 30 % de la inversió es destina a Rodalies i Mitjana Distància , utilitzat pel 96 % dels que viatgen en tren.

Aquest procés de desmantellament del ferrocarril, que es va iniciar fa més de 20 anys, contribueix així mateix a l’increment de la desigualtat social i territorial en prioritzar la inversió en l’AVE, un mitjà de transport car, minoritari i molt deficitari. L’AVE només connecta grans ciutats amb Madrid, davant d’un model de tren, molt més assequible, majoritari i socialment rendible, que pot connectar en una mateixa xarxa tant a ciutats grans com petites, a les comarques i al món rural.

Davant aquesta situació, la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible insisteix que el transport públic és un servei imprescindible que han de prestar les administracions públiques. El tren és el mitjà de transport més eficient i respectuós amb el medi ambient, així com el que millor vertebra el territori.

El model de ferrocarril que la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible proposa es resumeix en els següents punts:

  1. El ferrocarril ha de seguir sent un servei públic i de titularitat pública, en el qual prevalgui el benefici social i mediambiental que suposa pel conjunt de la societat.
  2. Pel seu respecte al medi ambient, rendibilitat social, mínima ocupació de sòl, cohesió territorial i estalvi respecte al transport privat i per carretera, el ferrocarril ha de ser el mitjà de transport social per excel·lència, prestant un servei assequible a tota la societat.
  3. Les infraestructures de transport han de comptar amb l’Avaluació d’Impacte Ambiental. Així mateix, el seu component socioeconòmic ha de resultar prevalent, per assegurar la rendibilitat social que les justifiqui i per evitar infraestructures ruïnoses. Els comptes del ferrocarril han de considerar l’estalvi en externalitats que suposa per a la societat en comparació amb altres mitjans de transport.
  4. Les inversions en infraestructures de transport han d’afavorir de forma prioritària al ferrocarril normal (no a l’alta velocitat), compensant el llarg abandó que ha sofert.
  5. El ferrocarril ha de garantir la seguretat per davant de qualsevol altre criteri. És imprescindible que s’instal·lin els sistemes de seguretat més actuals tant en els trens com en la via i la resta de la infraestructura ferroviària.
  6. La Xarxa Bàsica Ferroviària Espanyola ha d’estar integrada a la xarxa bàsica ferroviària transeuropea que s’establirà l’any 2023 i es posarà en servei al 2030. Així mateix es proposa la unió de Renfe i ADIF en una única estructura integrada d’empresa pública.
  7. Les persones usuàries del ferrocarril s’han de beneficiar de l’estalvi de costos externs que suposa el mateix. Per a això, s’han de fomentar els serveis adequats i tarifes assequibles i subvencionades, així com la manera més ecològica, econòmica i segura de transport.
  8. El foment del ferrocarril passa per invertir en un servei de qualitat perquè es converteixi en la columna vertebral del sistema multimodal de transport. Aquest sistema implica potenciar l’ús de la bicicleta i facilitar l’accessibilitat a persones amb diversitat funcional, revertint les retallades en personal, tant a bord dels trens, com a les estacions.
    -# L’ocupació en el ferrocarril ha de comptar amb un marc laboral comú que garanteixi tant les condicions de treball com la seguretat. La precarització de l’ocupació té com a conseqüència directa el deteriorament del servei i la disminució de la seguretat i la qualitat.

Programa Catalunya i País Valencià

Divendres 17
- Accions divulgatives per la millora de la línia ferroviària d’Alcoi. Organitza: Plataforma Alcoi. Lloc: Estació ferroviària d’Alcoi, València. Hora: Des de les 19:12 hores (hora d’arribada del tren a Alcoi) fins les 19:40 (hora de sortida del tren a València) Tornar a línia manual
- Teatret de carrer de protesta. Organitza: València en Bici, amb el suport del SFF-CGT. Lloc: Davant de l’estació del Nord, València. Hora: 17:30 hores.

Dissabte 18

Manifest en defensa del ferrocarril

– Difusió del Manifest en defensa del ferrocarril. Organitza: Ecologistes en Acció, Greenpeace-Tarragona, XSE-Tarragona i l’Ebre. Lloc: Estació de Tarragona. Hora: 12: 00-13: 00 hores
- Marxa cicloturista per la comarca de Requena-Utiel. Organitza: València en Bici, amb el suport del SFF-CGT. Lloc: Sortida de l’estació del Nord, València. Hora: 17:30 hores (després del Teatret de carrer)

Semana de lucha por el ferrocarril